ANAF obligat sa plateasca dobanzi pentru rambursarea cu intarziere a TVA

0
508

După cinci ani petrecuți în instanță, lui Cargill Agricultura SRL I s-a recunoscut dreptul de a primi dobânzi în valoare de peste 30,5 de milioane de lei pentru nerambursarea de către ANAF, în termenul legal a TVA.

Înalta Curte de Casație și Juștiție, a respins în data de 06.11.2015 recursul ANAF împotriva sentinţei nr. 1709 din 16 iunie 2015 a Curţii de Apel Bucureşti – Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal, ca nefondat, recunoscând dreptul Cargill Agricultura SRL de a primi dobânzi în valoare de peste 30,5 de milioane de lei pentru nerambursarea în termenul legal a TVA, informează un comunicat al societății de avocați D&B David și Baias, care a asistat societatea.

„Instanța supremă a înlăturat argumentele invocate pe fond de ANAF pentru a justifica întârzierea în soluționarea cererii. Astfel, s-a respins susținerea ANAF că termenul de 45 de zile pentru soluționarea cererilor de rambursare ar fi unul de recomandare.

Acceptarea unei asemenea susțineri ar fi fost în contradicție cu însăși esența contenciosului administrativ, reflectată în jurisprudența constantă a instanței supreme în privința acțiunilor în obligarea administrației fiscale să soluționeze contestațiile fiscale, atunci când acestea încalcă termenul legal de soluționare a cererilor”, a declarat Dan Dascălu, Avocat Partener D&B David și Baias.

În decizia pronunțată la fond, Curtea de Apel București a considerat neîntemeiate susținerile ANAF, conform cărora depășirea termenului de 45 de zile pentru soluționarea rambursării TVA s-ar fi realizat cu respectarea dispozițiilor legale, reținând în acest sens că ANAF nu poate pretinde că derularea inspecției fiscale ca urmare a schimbării categoriei de risc fiscal al societății, la mai bine de 10 luni de la data depunerii deconturilor de TVA, ar fi constituit un motiv pertinent care să justifice prelungirea termenului de 45 de zile de soluționare a cererii de rambursare.

Legea prevede obligativitatea realizării analizei de risc în maximum 15 zile de la data depunerii deconturilor.

Litigiul dintre Cargill Agricultura SRL (ca reclamantă) și ANAF (ca pârâtă) a avut ca obiect creanțe fiscale aferente anului 2010.