ANAF se reorganizeaza, iar inspectorii Antifrauda primesc competente de control in toata tara

0
586

website builder

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) va avea o structura nationala pentru executarea cazurilor speciale, un vicepresedinte responsabil cu vama, potrivit unei hotarari de guvern aprobata miercuri. Acelasi act normativ va clarifica competentele de control ale inspectorilor Antifrauda.

Prin hotararea luata de guvern, ANAF se reorganizeaza, principalele modificari fiind, potrivit unui comunicat al institutiei, organizarea unei structuri responsabila la nivel national cu executarea silita a cazurilor speciale, infiintarea postului de vicepresedinte, intarirea rolului managerial al secretarului general al institutiei.

ANAF2Structura responsabila la nivel national cu executarea silita a cazurilor speciale are ca scop imbunatatirea randamentului recuperarii creantelor bugetare dispuse prin hotarari judecatoresti definitive in materie penala.

Actuala directie de executare silita cazuri speciale se reorganizeaza prin preluarea structurilor teritoriale, pentru marirea gradului de recuperare a prejudiciilor stabilite de catre instantele judecatoresti, cresterea gradului de valorificare a bunurilor confiscate si aplicarea eficienta a sanctiunilor internationale, precizeaza ANAF.

ANAF3Este infiintata functia de vicepresedinte al ANAF, cu rang de subsecretar de stat, care va coordona intreaga activitate a structurilor vamale de la nivel central si teritorial (Directia generala a vamilor, directiile regionale vamale, birourile vamale de interior si de frontiera). Pe 7 iulie, Dorel Fronea, ex-sef al Vamii pentru un an, in intervalul mai 2012 – iunie 2013, a fost reinstalat de premierul Dacian Ciolos in structura de conducere a Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), cu statutul de vicepresedinte.

Secretarul general – inalt functionar public in cadrul ANAF va gestiona Compartimentul suport conducere, cu atributii de asistenta si secretariat la nivelul superior al conducerii ANAF, care se infiinteaza in subordinea sa.

ANAF6De asemenea, arata ANAF, prin proiectul de act normativ se urmareste clarificarea competentelor de control la nivel national ale inspectorilor antifrauda fiscala si actualizarea referirilor la actele normative prin care au fost aprobate Codul de procedura fiscala si Codul fiscal, ca urmare a reinnoirii acestora. Conform proiectului de hotarare de pe site-ul Ministerului de Finante, indiferent de directia regionala antifrauda fiscala din care fac parte, inspectorii antifrauda au competenta de control pe tot cuprinsul tarii.