Aplicatia IT pentru depunerea online a proiectelor europene poate fi folosita

0
778

Aplicatia IT pentru depunerea online a proiectelor europene poate fi folosita de beneficiari incepand de luni, a anuntat, intr-o conferinta de presa, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu. La testele demonstrative, totusi au fost anumite probleme.

Ministerul Fondurilor Europene a lansat public, luni, modulul pentru cererea de finantare in cadrul aplicatiei pentru depunerea online a proiectelor europene.

Versiunea 1.0 Beta a MySMIS functioneaza din 1 martie 2016. Aceasta versiune a fost in testare interna si testare publica. In perioada actuala se retin cerintele justificate si se remediaza bug-urile (nefunctionalitatile). Avem intentia ca in 28 martie sa putem anunta ca fiind lansat public modulul de depunere a cererii de finantare. In acest sens, sunt functionale doua module: un modul back-office — ‘Definire apel’, respectiv un modul front-office — ‘Depunere Cerere de finantare’, au afirmat recent reprezentantii Ministerului, lucru confirmat luni si de ministrul de resort.

online_5Aceasta aplicatie IT a fost elaborata de MFE, impreuna cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), pentru a facilita schimbul electronic de informatii intre beneficiari si autoritatile cu atributii in gestionarea fondurilor europene structurale si de investitii.

Totusi, la inceputul demonstratiei facute de functionarii Ministerului in timpul rularii aplicatiei au aparut anumite erori, care insa au fost remediate pe loc. Reprezentantii MFE au explicat ca astfel de incidente apar si la case mai mari, dand ca exemplu, lansarea Windows 10 a Microsoft.

“Aplicatia IT poate fi utilizata de potentialii beneficiari, care pot incepe inscrierea in sistem si inscrierea de noi apeluri, din aceasta saptamana. De azi aplicatiile sunt primite electronic prin sistemul IT. Aceasta este o reforma foarte importanta pe care dorim sa o aplicam in ceea ce priveste gestionarea programelor”, a spus Raducu.

Ea a precizat ca in perioada 8-18 martie sistemul a fost testat de circa 2.000 de aplicanti.

online_62000 de aplicanti au intrat in acest sistem. Sistemul s-a comportat bine, nicio clipa de blocaj si speram ca sistemul sa poata face fata cerintelor importante pe care le are in contextul regulamentelor europene. Sistemul urmeaza a gestiona peste 34 miliarde euro contributie de la UE la care se adauga cofinantarea nationala si a beneficiarilor publici si privati. Peste 40 miliarde euro va gestiona sistemul”, a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Potrivit acesteia, in perioada 2014-2020, MySMIS va gestiona intre 16.000 si 20.000 de proiecte.

‘Prin implementarea aplicatiei MySMIS 2014, Ministerul Fondurilor Europene raspunde prevederilor regulamentelor europene aplicabile perioadei de programare 2014 — 2020‘, se arata intr-un comunicat de presa al ministerului.

In data de 29 februarie, ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a declarat ca aplicatia pentru depunerea online a proiectelor europene va fi functionala din 19 martie si va avea opt module pana in iunie.