115 apicultori si-au anuntat prezenta la Targul National al Mierii de la Bucuresti

0
687

Aproximativ 115 apicultori din toate colturile tarii si-au anuntat deja prezenta la editia a 14-a a Targului National al Mierii, organizat in perioada 1 -3 aprilie 2016 pe Platforma Apicola Baneasa, acesta fiind un eveniment dedicat in principal consumatorilor de produse apicole, cunoscut si asteptat de bucuresteni in fiecare primavara, potrivit reprezentantilor Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), singura entitate de profil cu acoperire nationala si organizatorul evenimentului.

“Avem deja inscrisi intre 112—115 de apicultori pentru editia de primavara a Targului National al Mierii, insa anul viitor ar trebui sa mai crestem cu cel putin 30 de locuri pentru ca solicitarile pentru participare sunt foarte mari. Apicultorii vor sa vina la acest eveniment cunoscut si asteptat de bucuresteni in fiecare primavara pentru ca vor sa isi promoveze mierea si produsele apicole, insa nu vor lipsi nici furnizorii de utilaje si echipamente specifice precum stupi, fagure sau produse pentru sanatatea si nutritia albinelor, deoarece incepe sezonul”, a declarat, pentru AGERPRES, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Albine din Romania (ACA), Ioan Fetea.

apicultori_4In 2015, productia de miere raportata de apicultori nu a depasit 18.000 de tone, adica in jur de 60-70% din media anuala de 22.000—24.000 de tone, in conditiile in care au fost reduse semnificativ productiile la mierea de rapita, tei si floarea soarelui, din cauza depopularilor masive ale familiilor de albine.

Romania produce, in medie, 22.000 de tone de miere anual, clasandu-se pe locul patru in Europa, si detine un efectiv de 1,47 milioane de familii de albine. La nivel national sunt inregistrati in jur de 40.000 de apicultori, peste 60% dintre acestia fiind membrii ACA, cu un efectiv de 900.000 de familii de albine.

ACA este o asociatie infiintata in 1958, singura cu acoperire nationala, care are 40 de filiale judetene si societati comerciale de desfacere pentru aprovizionarea apicultorilor cu toate echipamentele si materialul genetic necesar.