Produsele romanesti din carne, cele mai ieftine din UE

0
580
porc1

Preturile produselor din carne in magazinele din Romania sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana”. A recunoscut chiar ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Motiv pentru care agricultorii nostri au mari probleme in a supravietui. Spre exemplu, astazi, costul de productie al unui kilogram de carne de porc este 5 lei, iar pretul mediu oferit de abatoare este 3,8 lei. Practic, producatorul este in pierdere cu 1,2 lei.

Nivelul subventiei autoregleaza pretul produselor de pe rafturile magazinelor, iar Uniunea Europeana se confrunta acum cu o presiunea mare pusa de Statele Unite ale Americii pentru reducerea subventiilor pe produs in statele comunitare. Insa, UE a venit cu justificari pentru subventiile pe care le acorda: plata pentru inverzire a culturilor agricole si plata privind bunastarea animalelor . Autoritatile de la Bruxelles considera ca fara standarde inalte impuse productiei, nu se pot justifica aceste subventii pe care le primesc agricultorii europeni. Dar chiar si asa, sumele pe care le primesc fermierii din statele membre UE nu sunt cele mai ridicate la nivel global.

Subventia europeana nu este cea mai mare din lume, se ridica undeva la 42-43% din valoarea produsului agricol finit. Spre exemplu, Korea are o subventie de 70-80%, Japonia-90%, Elvetia peste 70%. Iata ca sunt state in lume unde subventia este mult maimare decat in Uniunea Europeana”, a subliniat Achim Irimescu.

Odata cu introducerea subventiilor, pretul se autoregleaza. Ministrul Agriculturii a venit cu un exemplu graitor din industria agroalimentara din Romania:

Pot sa va dau un exemplu din sectorul carnii de porc, unde am introdus bunastrea animala. Din pacate, aceasta suma pe care o acordam noi pentru bunastare animala se regaseste in preturi. Preturile la carne in magazine sunt cele mai scazute din Uniunea Europeana, iar producatorii nostri au mari probleme in a supravietui . E o criza la nivel european, dar care e mult mai grava in Romania”.

Iar pentru a sustine afirmatia ministrului Agriculturii, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc, Costin Badila, subliniaza criza acuta pe care o traverseaza producatorii romani in aceasta perioada:

Costul de productie la kilogramul de carne de porc este in jurul cifrei de 5 lei, pretul mediu pe care il primim de la abatoare este intre 3,6 si 3,8 lei.Conditie in care noi vom fi obligati in cel mai scurt timp sa ne vindem animalele si sa renuntam la aceasta afacere stiu de care”.

Se stie foarte clar un lucru: tara noastra a reusit sa ia subventii la mult timp dupa ce alte state deja beneficiau de acesti bani. Orice astfel de ajutor se regaseste in pretul alimentelor de la raft, iar seful MADR a spus ca nu doreste eliminarea subventiilor agricole din anul 2020: “Eu nu doresc sa se renunte la subventii pentru ca, stiti bine, Romania a ajuns in sistemul subventiilor la multe decenii dupa alte state membre, state care au reusit intre timp sa-si puna la punct agricultura, sa aiba o infrstructura foarte buna agricola si, de ce nu, sunt mai competitivi decat producatorii romani. E greu de luat in calcul chiar si in perioada 2021-2028 varianta renuntarii la subventii, dar orice astfel de ajutor, repet, se regaseste in protectia sociala, deci in preturile pe care le avem pe piata”.

Dintr-un alt unghi privite toate aceste probleme, subventia scade preturile alimentelor si poate duce producatorul la faliment. Banii care ajung de la Comisia Europeana la fermierii din tara noastra sunt mult mai putini decat banii pe care ii primesc ceilalti fermieri europeni, motiv pentru care vorbim despre o concurenta neloiala. O posibila solutie ar fi ca toti agricultorii Europei sa plece din acelasi punct, adica fara subventii, o initiativa pe care o sustine si europarlamentarul roman, Laurentiu Rebega.