Tetra Pak: piata produselor lactate bio este o categorie dinamica si ofertanta, care va continua sa creasca in urmatorii 5 ani

Cea mai recenta lansare in acest segment de produse lactate sta sub umbrela Napolact, extinsa cu lapte bio in ambalaj Tetra Pak.

0
2013

Tetra Pak®, lider mondial in solutii de procesare si ambalare a produselor alimentare, previzioneaza ca piata lactatelor organice va continua sa creasca in urmatorii ani, atat in segmentul de baza al laptelui bio, cat si in randul produselor cu valoare adaugata.

Dezvoltarea categoriei este sustinuta atat de producatorii locali, care au contribuit la diversificarea ofertei prezenta initial doar prin marcile private de import, dar si de catre retaileri, care dezvolta zone separate de plasare a produselor bio in spatiul de vanzare, foarte bine semnalizate.

Romanii inteleg din ce in ce mai mult ca este important sa faca alegeri alimentare sanatoase, iar laptele bio, alaturi de intregul segment de lactate organice, se afla tot mai des in cosul de cumparaturi al acestora. Acest obicei de consum castiga teren in special prin intermediul unor marci precum Napolact sau LaDORNA care au decis sa-si extinda oferta cu produse in ambalaje Tetra Pak, consolidandu-si portofoliul premium si oferind consumatorilor o experienta completa: produse sustenabile in ambalaje prietenoase cu mediul inconjurator. In general, asteptarile consumatorilor au crescut, 26% dintre cei din tarile in dezvoltare verificand pe etichetele si ambalajele produselor si bauturilor daca sunt obtinute prin practici sustenabile sau din materiale prietenoase cu mediul, iar 29% verifica daca sunt organice ”, afirma Catalina Siriteanu, Operational

Tetra Pak lactate
Sursa: Euromonitor International 2015

Desi inca relativ mica in valoare, aceasta piata este una dintre cele mai dinamice si mai ofertante, atat pentru consumatorii romani, in cautare de informatii si de diversitate, cat si pentru producatorii care isi doresc sa se diferentieze la raft. La nivel european, „Organic” se afla in top 3 mesaje folosite pentru promovarea produselor nou lansate in categoria produselor alimentare in ultimii 2 ani , iar in ceea ce priveste industria lactatelor, „natural” si „etic si prietenos cu mediul” sunt mesajele cu cea mai mare rata de crestere in comunicare incepand din 2010 .

Potrivit Milward Brown Environment Research 2015, profilul de mediu al unui produs este un criteriu de cumparare din ce in ce mai important pentru consumatori, astfel incat procentul celor care cauta activ astfel de informatii a crescut la 70% in 2015 fata de 39% in 2009.

Consumatorii insa nu iau decizii doar in ceea ce priveste produsele pe care le consuma, ci si privind ambalajele in care acestea sunt disponibile la raft. Conform aceluiasi studiu, 77% dintre acestia declara ca un ambalaj prietenos cu mediul ii determina sa aleaga intr-o masura mai mare o anumita marca, iar 39% dintre ei cred ca acesta creste valoarea marcii.

LaDORNA_Bio

Realizate din resurse 100% regenerabile, ambalajele Tetra Pak completeaza mesajul de sustenabilitate al marcii si sustin pozitionarea laptelui bio ca produs sanatos, nutritiv, ajutand in acelasi timp produsul sa isi pastreze proprietatile naturale.

Prima lansare de lapte bio in ambalaj Tetra Pak a fost in 2001, cand LaDORNA, una dintre cele mai cunoscute marci de lactate din Romania a introdus pe piata lapte ecologic UHT provenit din ferme romanesti certificate pentru productia de lapte bio, sustinand astfel transformarea agriculturii locale prin practici de sustenabilitate.

napolact_bioCea mai recenta lansare in acest segment o reprezinta completarea portofoliului de produse Napolact cu lapte bio in ambalaj Tetra Pak. Gama Napolact Bio se diferentiaza nu numai prin originea din ferme din Ardeal certificate ecologic, ci si din punct de vedere vizual, la raft, cu ajutorul a patru variante de design ale aceluiasi produs, care ofera informatii despre provenienta laptelui si, mai mult, constituie o inovatie de design si de comunicare, sporind vizibilitatea produsului. Designul de ambalaj a fost gandit astfel incat fatete diferite sa compuna o imagine unitara prin alaturarea la raft, iar consumatorii sa fie atrasi atat de aspectul vizual, cat si de functionalitatea produsului.

Oportunitatile de crestere a pietei lactatelor bio au fost evidentiate si de studiul Tetra Pak “Indexul Lactatelor 2015”, care a detaliat, printre altele, nevoia consumatorilor pentru produse cat mai simple, precum laptele bio. Continuand sa investeasca in aceasta categorie, Romania se va alinia pietelor vestice prin diversificarea ofertei de lactate in ambalaje sustenabile, sustinand in acelasi timp formarea de obiceiuri de consum sanatoase.

Logo Tetra Pak

Tetra Pak este lider mondial in solutii de procesare, ambalare si distribuire a produselor alimentare lichide. Lucrand indeaproape cu clientii si furnizorii nostri, oferim produse sigure, inovatoare si in armonie cu protectia mediului inconjurator, care satisfac in fiecare zi cerintele consumatorilor din peste 170 de tari. Avand aproximativ 23.000 de angajati in peste 80 de tari, noi credem in asumarea cu responsabilitate a pozitiei de lider in industria de profil, pentru crearea unei cresteri profitabile in armonie cu protectia mediului inconjurator si cu o buna conduita sociala.

Motto-ul nostru, „PROTEJEAZA CE E BUN™”, reflecta viziunea noastra de a oferi alimente sanatoase si disponibile oriunde. Mai multe informatii despre Tetra Pak sunt disponibile pe www.tetrapak.ro.