Brexitul “amplifica” incertitudinile pentru economia mondiala (G-20)

0
323

Decizia Marii Britanii de a parasi Uniunea Europeana “amplifica incertitudinile” pentru economia mondiala, sustin duminica, intr-un comunicat comun, ministrii de finante ai statelor G-20, Brexitul adaugandu-se altor amenintari pentru economia mondiala, relateaza AFP.

Totusi, responsabilii G-20, reuniti in acest weekend in sud-estul Chinei, au dat asigurari tarile UE “sunt bine pozitionate” pentru a contracara “de maniera dinamica” eventualele repercusiuni economice si financiare ale Brexitului, potrivit comunicatului final prezentat de ministrul chinez de finante, Lou Jiwei.

G-20 a inclus un posibil Brexit printre “amenintarile” pentru economia mondiala inca inainte de rezultatul votului britanic, in urma cu trei luni.

Intre timp, acest risc s-a concretizat si reuniunea de la Chengdu a fost marcata de numeroase intrebari privind forma viitorului divort intre Londra si Bruxelles.
Guvernatorul Bancii Japoniei a insistat sambata ca este vorba despre un subiect “major” pe ordinea de zi.

Fondul Monetar International (FMI) a diminuat la randul sau previziunile de crestere mondiala pentru 2016 si 2017, avertizand ca incertitudinile prelungite legate de Brexit ar putea duce la o incetinire a cresterii inca si mai drastica.

“Cea mai mare parte a Brexitului urmeaza sa se desfasoare si repercusiuni inca si mai negative reprezinta o posibilitate clara”, a precizat institutia de la Washington in acest weekend.

“Evident, negocierile nu se vor incheia intr-o saptamana sau chiar o luna, ci este un proces care va dura mult mai mai mult timp”, a recunoscut in marja summitului G-20 un inalt responsabil al Trezoreriei americane. “Daca asta s-ar transforma intr-o confruntare masiva (intre cele doua parti) ar fi extrem de destabilizator pentru increderea” actorilor economici, a adaugat el.

Recent numit in functie, ministrul de finante britanic Philip Hammond s-a deplasat la Chengdu pentru a incerca sa calmeze febrilitatea generala si a se intalni cu omologii sai german si francez, potrivit unor surse diplomatice.

Dincolo de cazul britanic “persista riscuri puternice (…), volatilitatea financiara ramane ridicata si conflictele politice, terorismul si fluxul de migranti continua sa complice mediul economic”, se mai mentioneaza in comunicat, care vorbeste despre o redresare “mai slaba decat se spera”.

Insistand asupra faptului ca politicile monetare foarte flexibile ale marilor banci centrale nu sunt suficiente, mai multe tari sau organizatii, au facut apel, ca si FMI, la statele care au aceste mijloace sa-si sporeasca cheltuielile publice pentru a sustine o crestere fragila.
Comunicatul G-20 mai mai face apel la utilizarea “tuturor instrumentelor disponibile” pentru a relansa activitatea si a consolida cheltuielile cu infrastructura, reluand o formula deja utilizata in acest an, in ciuda reticentelor Berlinului pe acest subiect, noteaza AFP.