Cum castiga Romania de pe urma problemelor din Ucraina

0
375

Exporturile de grau ale Ucrainei vor scadea cu aproape un sfert in acest an, comparativ cu anul trecut, iar de acest lucru vor profita alti competitorii din regiunea Marii Negre precum Romania si Rusia, sustin analistii intervievati de Bloomberg.

Potrivit analistilor, livrarile de grau ale Ucrainei vor scadea cu 23% pana la 13 milioane de tone in sezonul care a inceput luna aceasta si se va incheia in luna iunie 2017. Comparativ, analistii de la UkrAgroConsult estimeaza ca in sezonul care s-a incheiat, Ucraina a exportat o cantitate record de 16,9 milioane tone de grau.

De aceasta scadere vor profita alte tari europene precum Romania si Rusia, este de parere Laure Guinet, analist la traderul ED&F Man Holdings Ltd. “Cantitatile oferite pe piata vor fi mari astfel incat diminuarea exporturilor Ucraina va fi usor de acoperit”, sustine Laure Guinet.

In cazul Rusiei, este foarte probabil sa-si majoreze exporturile de grau cu 10% in acest sezon, in conditiile in care analistii se asteapta ca productia sa de grau sa atinga un nou record.

In sezonul trecut, principalii cumparatori de grau ucrainean au fost Egiptul si Thailanda, sustine Liza Malyshko, analist la UkrAgroConsult. De asemenea, Ucraina a acoperit un sfert din necesarul de grau al Coreei de Sud. In acest sezon insa, Liza Malyshko se asteapta ca Thailanda sa-si reduca importurile de grau ca urmare a redresarii productiei interne.

Ucraina este un exportator important atat de grau pentru panificatie cat si de grau folosit ca furaje pentru animale, sustin analistii bancii Rabobank International. “Data fiind oferta mare de grau pentru furaje in UE, ne asteptam la o cerere mai mare pentru grau de panificatie din Ucraina in acest sezon”, sustine Charles Clack, analist la Rabobank.

Chiar daca exporturile de grau ale Ucrainei vor scadea in acest sezon, comparativ cu recordul din sezonul trecut, se vor situa totusi pe locul secund in topul celor mai mari exporturi inregistrate vreodata de Ucraina, sustin analistii de la UkrAgroConsult.