CE verifica daca noua Lege a supermarketurilor respecta principiul liberei circulatii a bunurilor

0
512

Comisia Europeana analizeaza indeaproape noua Lege care obliga supermarketurile si hipermarketurile din Romania sa aiba pe rafturi carne, fructe si legume din productie romaneasca in proportie de cel putin 51%, pentru a stabili daca respecta legislatia UE, in special principiul liberei circulatii a bunurilor, a declarat un purtator de cuvant al C.E, la solicitarea News.ro.

Executivul UE a oferit ca exemplu cazul Slovaciei, care este vizata de o procedura de infringement, dupa ce a obligat marile magazine sa afiseze la intrare proportia veniturilor obtinute din vanzarea de produse alimentare autohtone din cifra lor totala de afaceri.

De asemenea, marii comercianti cu amanuntul sunt obligati sa publice aceste cifre pe site-urile lor si sa le raporteze in mod regulat la Ministerul Agriculturii.

CE2Comisia considera ca aceste cereri un efect echivalent unor restrictii cantitative asupra liberei circulatii a bunurilor, pentru ca duc la prejudecati din partea consumatorilor fata de produsele din afara Slovaciei si incurajeaza comerciantii sa vanda produse autohtone.

Slovacia are in prezent la dispozitie doua luni pentru a notifica Executivul UE in legatura cu masurile luate pentru a remedia situatia.

In caz contrar, Comisia ar putea actiona slovacia la Curtea Europeana de Justitie.

Legea care prevede ca supermarketurile si hipermarketurile din Romania sa aiba pe rafturi carne, fructe si legume din productie romaneasca in proportie de cel putin 51% a fost aprobata si urmeaza sa fie promulgata de presedinte.

CE4Comerciantii care nu respecta Legea risca amenzi cuprinse intre 100.000 si 150.000 lei. In caz de abateri repetate, marile magazine vor putea fi inchise pana la jumatate de an.

Reprezentantii hipermarketurilor si supermarketurilor sustin ca Legea va duce la o crestere a preturile, va face sa ramana sub 20 de furnizori romani, din sute de mii cati sunt acum, si nu este exclus nici ca unii retaileri sa decida inchiderea magazinelor deschise in tara.