Consultare publica privind evaluarea normelor europene in domeniul protectiei consumatorilor si promovarii produselor

0
269

Comisia Europeana a initiat o consultare publica privind evaluarea normelor europene in domeniul protectiei consumatorilor si promovarii produselor, care se va desfasura pana la data de 2 septembrie 2016, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.

Grup-tinta vizat este reprezentat de toti cetatenii si toate organizatiile interesate sa participle la aceasta consultare. Aceasta consultare publica isi propune sa analizeze nivelul de eficacitate, eficienta, coerenta, relevanta si valoare adaugata a normelor europene in domeniul protectiei consumatorilor si promovarii produselor.

Prin aceasta consultare sunt practic analizate urmatoarele sase directive:
– Clauze contractuale abuzive (Directiva 1993/13/CEE);
– Vanzarea de bunuri de consum si garantii conexe (Directiva 1999/44/CE);
– Practici comerciale neloiale (Directiva 2005/29/CE);
– Afisarea preturilor (Directiva 1998/6/CE);
– Publicitatea inselatoare si comparativa (Directiva 2006/114/CE); si
– Actiuni in incetare in domeniul protectiei consumatorilor (Directiva 2009/22/CE).
Consultarea se refera si la normele privind drepturile consumatorilor (Directiva 2011/83/UE), care fac obiectul unei evaluari separate.

Rezultatele evaluarii vor fi folosite pentru viitoarele initiative politice in domeniu.
Consultarea include intrebari anticipative, cu privire la domeniile in care normele europene ar putea fi modernizate. Consultarea presupune completarea unui chestionar scurt de catre (1) consumatori (cetateni) si (2) companii.Alti respondenti (asociatii, autoritati etc.) vor completa versiunea integrala a chestionarului. Aceasta versiunea este insa optionala pentru consumatorii individuali (cetateni) si companii.