30% din firmele romanesti cu capital german considera ca economia functioneaza mai bine

0
232

Circa 30% din firmele romanesti cu capital german considera ca economia functioneaza mai bine in prezent decat in anul precedent, o dublare fata de procentul de 15% inregistrat anul trecut, potrivit unui sondaj realizat de Camerele de Comert germane din Europa Centrala si de Est (ECE), publicat marti.

Romania se situeaza peste media tarilor din Europa Centrala si de Est din punctul de vedere al evolutiei economice, potrivit chestionarului indicat de news.ro.

Totusi, 56% din respondenti considera ca situatia economiei romanesti este neschimbata.

”Chiar daca in aprecierea perspectivelor economice pentru anul in curs fata de anul trecut Romania se situeaza peste celelalte tari din ECE, numarul celor care vad perspective mai bune a scazut usor la 49%, fata de 56% in 2015”, se arata in comunicat.

firmele_romanesti_cu_capital_german2Managerii firmelor cu capital german considera ca Romania a inregistrat unele progrese remarcabile in ultimii doi ani, mai ales in ceea ce priveste combaterea coruptiei.

Totusi, respondentii s-au declarat nemultumiti in continuare de nesiguranta juridica, de slaba eficienta a administratiei fiscale si in general de administratia publica.

Totodata, infrastructura din Romania este de cativa ani o piedica in calea investitiilor, iar in ce priveste disponibilitatea fortei de munca, multe companii se plang de lipsa personalului calificat.

Referitor la situatia companiei lor, numarul celor chestionati care apreciaza situatia ca fiind buna se situeaza la 50%, in usoara scadere fata de 2015, cand procentul era 54%.

firmele_romanesti_cu_capital_german5In plus, 61% din directorii chestionati sunt de parere ca situatia firmelor lor se va imbunatati in acest an, fata de 75% in 2015. Si la acest capitol, Romania depaseste media tarilor din ECE, chiar daca valorile au coborat usor sub cele de anul trecut. Aproape jumatate din companiile chestionate (44%) vad o imbunatatire a situatiei sectorului in care activeaza, in acest an fata de anul trecut.

Chiar daca numeroase companii cu capital german sunt inca nemultumite de anumiti factori economici, majoritatea acestor companii ar alege din nou Romania pentru investitii. La intrebarea daca ar alege tot Romania pentru investitii, 91% din participantii la chestionar au raspuns cu „da”.

Chestionarul a fost realizat in perioada 1 februarie – 1 martie 2016. Au participat 105 companii cu participare germana la capital, active in Romania, din care 70% fac parte dintr-un concern sau un grup de firme. 83% din aceste companii au sediul central in Germania, 7% in Austria si 10% in Romania.