Implementarea Standardului Comun de Raportare (CRS)

0
312

In data de 24 august 2016, Ministerul Finantelor Publice a publicat Ordin nr. 1.939/2016 privind implementarea si procedura de aplicare a CRS.

Noul act legislativ prevede actiunile/procedurile de aplicat pentru indeplinirea obligatiilor stabilite de Codul de procedura fiscala (art. 62, alin. 2), cu scopul combaterii evitarii platii impozitelor si evaziunii fiscale.
Ordinul prevede implementarea CRS privind conturile financiare asa cum sunt elaborate de OECD. Suplimentar, Ordinul introduce regulile pentru aplicarea unitara a CRS, a Codului de procedura fiscala si a Acordului semnat intre Romania si Statele Unite cu privire la implementarea FATCA.
Aceste reguli se refera, in principal, la urmatoarele:
• stabilirea institutiilor financiare care au obligatia de declarare;
• categoriile de informatii privind identificarea contribuabililor, precum si informatiile de natura financiara referitoare la conturile deschise si/sau inchise de acestia la institutiile financiare;
• institutiile financiare non raportoare din Romania si conturile excluse de la obligatia de declarare;
• regulile de conformare aplicabile de catre aceste institutii in vederea identificarii conturilor raportabile de catre acestea, precum si procedura de declarare a acestor informatii;
• normele si procedurile administrative menite sa asigure punerea in aplicare si respectarea procedurilor de raportare si diligenta fiscala.