UE castiga procesul impotriva Rusiei la OMC

0
290
UE4

Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) a declarat ilegala interdictia impusa in 2014 de Rusia asupra carnii de porc originare din UE. Aceasta se datora unui numar limitat de cazuri de pesta porcina africana (PPA) inregistrate in zone din UE apropiate de granita cu Belarus.

OMC a recunoscut ca refuzul Rusiei de a accepta importurile de anumite produse din UE si de a adapta in consecinta certificatele de import UE-Rusia constituie o interdictie a importurilor din intreaga UE. Aceasta masura nu se bazeaza pe standardele internationale relevante si incalca normele Acordului OMC privind aplicarea masurilor sanitare si fitosanitare (Acordul SPS). Comisia OMC a mentionat ca produsele UE sunt sigure si ca mentinerea unor restrictii la import este nejustificata.

Hotararea confirma faptul ca masurile luate de Rusia impotriva UE au mai degraba o natura politica si nu sunt datorate unor riscuri sanitare sau de sanatate reale. Constatarile comisiei sunt de importanta sistemica, deoarece amintesc Rusiei ca are obligatii internationale ce nu pot fi ignorate in mod arbitrar.

UE va continua sa utilizeze procedurile OMC pentru a se asigura ca normele comerciale internationale sunt respectate efectiv.

Raportul OMC poate fi contestat in termen de 60 de zile. Daca nu se prezinta niciun recurs in termenul indicat, raportul va fi adoptat, iar Rusia va fi obligata sa respecte recomandarea.