Lista produselor cu dubla utilizare a fost actualizata

0
283

Pentru a se putea asigura un mai bun control al operatiunilor de export din sau tranzit prin Uniunea Europeana, ca si al operatiunilor de livrare spre o tara terta, s-a impus actualizarea listei produselor cu dubla utilizare, prevazuta de Regulamentul (CE) nr. 428/2009 al Consiliului de instituire a unui regim comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere si tranzitului de produse cu dubla Utilizare astfel de produse.

Lista produselor cu dubla utilizare a fost actualizata Astfel, incepand cu data de 15 decembrie 2018, a intrat in vigoare Regulamentul delegat (UE) 1922/2018 al Comisiei, care a modificat Regulamentul (CE) nr. 428/2009.

Printre modificari enumeram:
– la categoria 3E (Tehnologie), subcategoria 3E001, s-a mai adaugat o a treia nota, menita sa excepteze de la control si „kiturile de proiectare ale procesului”;

– s-a adaugat un nou subpunct pentru echipamente de telecomunicatii special concepute pentru a functiona la temperaturi de peste 397 K (124 °C) in cadrul subcategoriei 5A001.

Daca realizati in prezent sau aveti intentia de a realiza operatiuni de export, transfer, tranzit sau intermediere de produse care au, conform listei din Regulament, dubla utilizare, va recomandam sa reanalizati aceasta lista, prin prisma aceleia din noul Regulament (UE) 1922/2018 al Comisiei.