Ministerul Finantelor ”urmareste” colectarea accizelor zero

0
676

Desi se plange ca nu are suficient personal, un departament intreg din Minsterul Finantelor taie frunza la caini.

Ministerul_Finantelor_3Asa cum se precizeaza in ”Planul strategic al Ministerului Finantelor 2014-2016” unele dintre punctele slabe in ceea ce priveste activitatea respectivului minister ar fi reprezentate de ”personalul insuficient alocat unor procese care necesita valoare adaugata (analiza de risc, IT, executare silita, asistenta contribuabili) sau administrarii contribuabililor mari si mijlocii”, precum si de ”utilizarea resurselor umane, in multe cazuri, pentru realizarea altor sarcini decat cele care aduc o contributie directa la imbunatatirea colectarii, in virtutea unor obligatii stabilite prin dispozitii legale de alta natura decat fiscala”.

Si, cu toate acestea, o multime de salariati din Minsterul Finantelor ”taie frunza la caini”.

Spre exemplu, o mare parte din personalul din vamile desfiintate (de pe granita de vest a tarii) pentru a nu ramane fara un loc de munca, se ocupa acum de ”urmarirea colectarii” accizei la vinuri, producatorii de vin fiind nevoiti sa faca raportari lunare catre ANAF cu privire la cantitatea si soiurile de vin aflate pe stoc.

Problema este ca, desi vinul este inclus in categoria produselor accizabile, acciza la vin este 0% (zero %). Si astfel, producatorii de vin consuma timp si bani pentru a face aceste raportari care se depun lunar in centrul resedinta de judet, iar Ministerul Finantelor colecteaza si stocheaza vrafuri de raportari care nu ii folosesc la nimic.

Un angajat al Ministerului Finantelor de la varful institutiei, intrebat fiind de ce este nevoie de aceste raportari, in conditiile in care acciza este 0 (zero), a raspuns, in cadrul unei discutii informale ca ”Asa este, acum acciza este zero, dar daca va creste?”.Ministerul_Finantelor_3

Din datele pe care le avem, in noul Cod Fiscal nu a fost prevazuta o astfel de marire si nici nu exista semnale ca o astfel de marire se va petrece in urmatorii ani. Sau poate, pentru a justifica ”taiatul frunzei la caini” al propriilor subordonati noua doamna ministru va introduce o acciza de 0,1%, de 0,01% sau de 0,001%, as ca sa fie acolo si sa nu mai aiba ce comenta carcotasii…