21 de milioane EUR pentru Programul National Apicol

0
568

Ministrul Agriculturii, Achim IRIMESCU, a aprobat Programul National Apicol pentru perioada 2017 – 2019 pentru a fi notificat la Comisia Europeana in vederea analizarii si aprobarii prin Decizie.

Procedura prevede ca, dupa aprobarea Programului, Comisia Europeana stabileste suma alocata pentru perioada 2017 – 2019, emitand o decizie in baza careia Guvernul Romaniei elaboreaza actul normativ de aprobare a sprijinului financiar si de implementare a masurilor de sprijin notificate.

Suma estimata a fi alocata in perioada 2017 – 2019 este de peste 7.000.000 euro/an, respectiv 21.000.000 euro/3 ani. In anul 2013, Romania a notificat in Programul National Apicol pentru perioada 2014 – 2016 un efectiv de 1.550.000 stupi, suma alocata fiind de 20.045.340 euro/3 ani, masurile prevazute in PNA 2014-2016 vizand achizitionarea de stupi, material biologic, medicamente pentru tratarea varoozei si decontarea analizelor fizico-chimice efectuate pentru determinarea calitatii mierii.

Masurile de sprijin financiar cuprinse in Programul National Apicol 2017-2019 vizeaza: achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru apicultura ecologica; decontarea achizitionarii de stupi/cutii in vederea inlocuirii stupilor uzati in urma deplasarii in pastoral ( nu mai mult de 25% din totalul stupilor detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar); decontarea achizitionarii de accesorii apicole: colector polen, colector propolis, uscator polen, incalzitor miere (nu mai mult de20% din totalul stupilor detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, cu conditia sa mentina minimum 3 ani accesoriile achizitionate); achizitionarea de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (ANSVSA) a unor echipamente pentru efectuarea analizelor pentru evitarea falsificarii mierii si a produselor apicole si pentru determinarea zonei geografice de provenienta si a autenticitatii mierii; achizitionarea de matci (regine) si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica.

Programul National Apicol este elaborat conform Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului de instituire a unei organizari comune a pietelor produselor agricole si de abrogare a Regulamentelor (CEE) nr. 922/72, (CEE) nr. 234/79 (CE) nr. 1037/2001 si (CE) nr. 1234/2007 ale Consiliului, al Regulamentului CE nr. 1366/2015 de completare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste ajutoarele din sectorul apicol si al Regulamentului CE nr. 1368/2015 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) nr. 1308/2013 al Parlamentului European si al Consiliului in ceea ce priveste ajutoarele din sectorul apicol.

Conform art. 8 alin. (2) din Regulamentul CE nr. 1366/2015: „Alocarea fondurilor Uniunii pentru programele apicole din perioada 2017-2019 se efectueaza pe baza numarului de stupi comunicat in 2013 de catre statele membre in programele lor apicole pentru perioada 2014-2016”.

Conform art. 5 din Regulamentul CE nr. 1368/2015 Programul apicol ”se aproba de catre Comisie in conformitate cu articolul 57 primul alineat litera (c) din Regulamentul (UE) nr. 1308/2013, cel tarziu la data de 15 iunie care preceda inceputul primului an apicol al programului apicol in cauza”.

miere2

Conform art.7 din Regulamentul CE nr. 1368/2015 ”Platile legate de masurile puse in aplicare in fiecare an apicol, efectuate de statele membre catre beneficiari, au loc in perioada de 12 luni care incepe la 16 octombrie a anului apicol respectiv si se incheie la data de 15 octombrie a anului urmator”.

Masurile de sprijin financiar pentru perioada 2017 – 2019 prevazute in programul national apicol sunt:

A. Achizitionarea de medicamente pentru tratarea varoozei si nosemozei, atat pentru apicultura conventionala, cat si pentru apicultura ecologica:

Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA al medicamentelor achizitionate pentru tratarea varoozei pentru intreg efectivul de albine detinut de apicultor la data depunerii cererii in vederea solicitarii ajutorului financiar sau al medicamentelor achizitionate pentru tratarea nosemozei, in cazul apiculturii conventionale, de la furnizori autorizati conform legislatiei in domeniu;

pretul fara TVA al medicamentelor achizitionate folosite pentru tratarea varoozei pentru intreg efectivul de albine detinut de apicultor la data depunerii cererii in vederea solicitarii ajutorului financiar sau al medicamentelor achizitionate pentru tratarea nosemozei, in cazul apiculturii ecologice, de la furnizori autorizati conform legislatiei in domeniu;

B. Achizitionarea de stupi/cutii in vederea inlocuirii stupilor uzati in urma deplasarii in pastoral

Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA pentru achizitia de stupi utilati conform tehnologiei apicole, dar nu mai mult de 25% din totalul stupilor detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, excluzand materialul biologic (achizitionarea stupilor se face maximum de doua ori pe perioada derularii Programului).

C. Achizitionarea de accesorii apicole:
Din lista accesoriilor apicole care pot fi achizitionate fac parte:
– colector polen
– colector propolis
– uscator polen
– mincalzitor miere

Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA pentru decontarea achizitiei de colectoare de polen sau colectoare de propolis, dar nu mai mult de 20% din totalul stupilor detinuti de apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, cu conditia sa mentina minimum 3 ani accesoriile achizitionate (achizitionarea colectoarelor de polen sau a colectoarelor de propolis se face maximum de doua ori pe perioada derularii Programului/beneficiar); pana la 75 % din pretul fara TVA pentru decontarea achizitiei de uscator de polen sau incalzitor miere, cu conditia sa mentina minimum 3 ani accesoriile achizitionate (achizitionarea uscatorului de polen sau a incalzitorului pentru miere se face o singura data pe perioada derularii Programului/beneficiar).

D. Achizitionarea de catre Institutul de Igiena si Sanatate Publica Veterinara (ANSVSA) a unorechipamente pentru efectuarea analizelor pentru evitarea falsificarii mierii si a produselor apicole si pentru determinarea zonei geografice de provenienta si a autenticitatii mierii.

Achizitionarea echipamentului LC-EA-IRMS permite determinarea prin spectrometrie de masa a raportului izotopic 13C/12C. Modificarea raportului de abundenta izotopica naturala mentionat anterior, pusa in evidenta cu echipamentul LC-EA-IRMS identifica pozitiv falsificarea produselor prin introducerea unor aditivi ieftini, in general cu valoare nutritiva si energetica inferioara in raport cu produsul nefalsificat.

Achizitionarea unui echipament performant la acelasi nivel de competenta tehnica cu al laboratoarelor recunoscute ca fiind de referinta la nivel european permite Romaniei sa certifice calitatea si autenticitatea mierii.

Pentru analiza si identificarea polenului prin atribuirea speciei de plante de provenienta este necesar un microscop cu putere de magnificatie mai mare, capacitate de examinare in contrast de faza, lumina polarizata si posibilitatea de imagistica analitica prin construirea unei baze de date capabila sa culeaga informatii din bazele de date dedicate on-line.

Pentru scurtarea timpului de lucru si reducerea limitei de cuantificare este necesar un spectrofotometru de absorbtie moleculara UV-Vis cu viteza de scanare de peste 10000 nm/min in domeniu extins de 190-1100 nm si posibilitatea de analiza directa prin fibra optica.

Este necesar un refractometru digital cu corectie de temperatura inclusa pe baza tabelara ICUMSA, cu domeniu de indici de refractie extins, rezultat independent de aprecierea analistului.

Procedura de achizitionare a echipamentelor se va face cu respectarea legislatiei in vigoare si acestea vor fi utilizate pentru efectuarea analizelor pentru evitarea falsificarii mierii si a produselor apicole si pentru determinarea zonei geografice de provenienta si a autenticitatii mierii.

E. Achizitionarea de matci (regine) si/sau familii de albine pentru apicultura conventionala sau ecologica:

Cheltuieli eligibile: pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de 75 familii de albine si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora, in cazul apicultorilor care detin sub 75 familii de albine; pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de familii de albine egal cu 40 % din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de familii si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea acestora, in cazul apicultorilor care detin peste 75 familii de albine; pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de matci (regine) egal cu 40 % din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine, in cazul apicultorilor care detin sub 75 familii de albine; pretul fara TVA pentru achizitia unui numar maxim de matci (regine) egal cu 40 % din familiile de albine detinute de catre apicultor la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului financiar, dar nu mai mult de 100 de matci si pentru achizitia medicamentelor necesare pentru tratarea familiilor de albine, in cazul apicultorilor care detin peste 75 familii de albine.

F. Achizitionarea de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox prin intermediul cooperativelor constituite de minimum 2 ani, conform legislatiei nationale, iar membrii cooperativei trebuie sa detina minimum 1500 de familii de albine.

Cheltuieli eligibile: pana la 75% din pretul fara TVA pentru decontarea achizitiilor de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox, cu conditia sa mentina minimum 3 ani uneltele achizitionate (achizitionarea de maturator, centrifuga, topitor de ceara cu abur din inox se face o data pe Program).