Noi criterii de evaluare a riscului fiscal, aplicate de luna aceasta

0
48

Noi proceduri de înregistrare în scopuri de TVA prin opțiune, dar și pentru anularea codului de TVA au fost implementate prin Ordinul nr. 2856/2017, anunță agenția Deloitte.

Actul normativ, aplicabil din octombrie 2017, conține și noile criterii pentru evaluarea riscului fiscal, criterii ce amintesc de formularul 088 pentru evaluarea intenției și a capacității de a desfășura activități economice.

Noua procedură prevăzută în Ordinul ANAF nr. 2856/2017 este aplicabilă persoanelor impozabile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune, ori celor cărora le-a fost anulat codul de TVA întrucât prezentau risc fiscal ridicat și solicită reînregistrarea.

Noul act normativ prezintă și criteriile stabilite pentru evaluarea riscului fiscal, însă punctajul atribuit fiecărui criteriu nu este public.

Conform procedurii, persoanele impozabile ce obțin un punctaj mai mic de 51 de puncte prezintă risc fiscal ridicat, însă contribuabilii nu au posibilitatea de a se autoevalua nici de această dată. Companiile care solicită înregistrarea în scopuri de TVA prin opțiune vor fi evaluate din perspectiva a 15 criterii, dintre care amintim: sediul social, asigurarea serviciilor contabile, numărul de salariați, existența unui cont bancar, fapte ale asociaților / administratorilor (e.g. insolventă, faliment, inactivitate fiscală, contravenții ori infracțiuni).

Companiile care solicită reînregistrarea după ce le-a fost anulat codul de TVA întrucât prezentau risc fiscal ridicat vor fi evaluate din perspectiva a cinci criterii, mai exact: sediul social, numărul de salariați, asigurarea serviciilor contabile, rezidența fiscală a administratorilor și neconcordanțele înregistrate în evidența ANAF. Aceste criterii vor fi aplicate de ANAF și pentru anularea codurilor de TVA ale companiilor ce prezintă risc fiscal mare.

Conform ordinului, se vor analiza neconcordanțele semnificative înregistrate la nivelul declarațiilor 394 și 390. Totuși, autoritățile fiscale nu au detaliat încă ce proceduri și praguri de semnificație vor utiliza pentru a determina „neconcordanțele semnificative”.