Noi instrumente financiare pentru investitii in intreprinderi noi si dezvoltarea urbana durabila

0
298

Comisia Europeana a adoptat luni, 11 iulie, doua instrumente financiare noi, „gata de utilizare” pentru investitiile din fondurile ESI, pentru a simplifica accesul la finantare al intreprinderilor noi si al promotorilor de proiecte de dezvoltare urbana.

In perioada 2014-2020, Comisia incurajeaza statele membre sa-si dubleze investitiile din fondurile structurale si de investitii europene (ESI) prin instrumente financiare precum imprumuturile, titlurile de capital si garantiile , in conformitate cu obiectivele Planului de investitii.

Noi instrumente financiare pentru investitii in intreprinderi noi si dezvoltarea urbana durabila

Comisarul pentru politica regionala Corina Cretu a declarat: „Instrumentele financiare sunt o modalitate eficienta de a investi in idei si afaceri noi si in talentul cetatenilor UE, utilizand in acelasi timp mai putine resurse publice. Potentialul acestora de a mobiliza capital privat este urias si ar trebui exploatat pe deplin atunci cand se investesc fonduri ESI.”

Create astfel incat sa respecte deja Regulamentul privind fondurile ESI si normele privind ajutoarele de stat, instrumentele financiare „gata de utilizare” au fost proiectate sa favorizeze folosirea sprijinului financiar reinnoibil de catre statele membre in defavoarea granturilor traditionale si sa combine resurse publice si private.

Exista deja trei instrumente de acest tip. Doua sunt: un imprumut cu partajarea riscurilor, care se bazeaza pe partajarea riscului intre resursele publice si cele private, si un instrument cu garantii plafonate, in cazul caruia banii publici au rol de garantie impotriva incapacitatii de plata in cadrul portofoliului de imprumuturi al unei banci. Ambele instrumente sunt menite sa asigure un acces mai bun la finantare pentru IMM-uri. Cel de-al treilea instrument este imprumutul pentru renovare, pentru proiecte vizand eficienta energetica si energia din surse regenerabile in sectorul constructiilor rezidentiale.

Comisia lanseaza doua instrumente noi :
• Un mecanism de co-investitii care sa ofere finantare pentru intreprinderi noi si IMM-uri. Acest sprijin le va permite sa-si dezvolte modelele de afaceri si sa atraga finantari suplimentare printr-un program de investitii colective gestionat de un intermediar financiar principal. Investitiile totale, combinand resursele publice si private, se pot ridica pana la 15 milioane EUR per IMM. In perioada 2007-2013, SAS JEREMIE, in regiunea franceza Languedoc-Roussillon, a fost un exemplu de astfel de mecanism de coinvestitii, care a utilizat resurse din Fondul european de dezvoltare regionala (FEDR) pentru a atrage capital privat si a investi in IMM-uri de inalta tehnologie in regiunea respectiva.

• Fondurile de dezvoltare urbana vor sprijini proiecte urbane durabile, de exemplu in domeniul transportului public, al eficientei energetice sau al regenerarii zonelor urbane. Proiectele trebuie sa fie viabile din punct de vedere financiar si sa faca parte dintr-o strategie de dezvoltare urbana integrata si durabila . Investitiile totale, combinand resursele publice si private, se pot ridica pana la 20 milioane EUR per proiect. Sprijinul va lua forma unui fond de imprumut gestionat de un intermediar financiar, cu resurse din fondurile ESI si o contributie de minimum 30 % de capital privat. Un astfel de fond de dezvoltare urbana a fost creat la Pomorskie, in Polonia, in perioada 2007-2013.

Context

Instrumentele financiare, comparativ cu finantarea nerambursabila, atrag mai multe resurse publice si private pentru suplimentarea finantarii publice initiale si pot fi reinvestite pe parcursul mai multor cicluri.

Cadrul fondurilor ESI pentru perioada 2014-2020 asigura mai multa flexibilitate, mai multa claritate si mai multe posibilitati de utilizare a instrumentelor financiare.

Mai intai, domeniul de aplicare a acestor instrumente a fost extins la domenii de investitii mergand de la sprijinirea IMM-urilor, energie si eficienta utilizarii resurselor pana la tehnologiile digitale, transport durabil, cercetare si dezvoltare si inovare.

Noul cadru a adus, de asemenea, aceste instrumente financiare noi, standardizate si „gata de utilizare”, pentru care termenii si conditiile sunt predefinite si care sunt astfel proiectate pentru aplicare rapida. Puteti gasi aici mai multe informatii privind schimbarile aduse de cadrul 2014-2020 in ceea ce priveste utilizarea fondurilor ESI prin instrumente financiare.

In perioada 2014-2020, este planificata utilizarea a peste 20 miliarde EUR din fondurile ESI prin instrumente financiare. Comisia a oferit asistenta autoritatilor de management si altor parti interesate, in special prin lansarea, in ianuarie 2015, a platformei online „FI-compass”, in parteneriat cu Banca Europeana de Investitii. Aceasta platforma ofera cunostinte practice si unelte de invatare despre instrumentele financiare.