Noi reguli de certificare in comertul dintre UE si India, Angola, Congo, Nepal si alte tari SGP

0
105

Pana la 30 iunie 2018, exportatorii din India, Angola, Congo, Nepal si alte tari din cadrul SGP au obligatia de a se inregistra in Registrul Exportatorilor Autorizati (REX). Dupa aceasta data, certificarea originii marfurilor exportate din aceste tari catre Uniunea Europeana nu se va mai putea realiza prin intermediul certificatului Form A.

Sistemul exportatorilor inregistrati (REX) este sistemul de auto-certificare a originii marfurilor aplicat in cadrul Sistemului Generalizat de Preferinte (SGP) in care Uniunea Europeana acorda unilateral preferinte tarifare tarilor in curs de dezvoltare, incepand cu 1 ianuarie 2017.

India, Angola, Congo, Bhutan, Burundi, Chad, Comoros, Kiribati, Mozambic, Nepal, Insulele Solomon, Yemen, Zambia au amanat aplicarea regulilor aferente sistemului REX pana la data de 30 iunie 2018. Drept urmare, exportatorii din aceste tari vor mai putea emite certificate de origine Form A pentru schimburile de produse originare cu Uniunea Europeana doar pana la aceasta data.

Dupa 30 iunie 2018, certificarea originii marfurilor se va mai putea realiza doar prin intermediul unui „atestat de origine” cu conditia ca exportatorii sa fie inregistrati in sistemul REX.

Ce este de facut?
Daca importati marfuri originare din tarile mai sus mentionate, pentru a beneficia si dupa data de 30 iunie 2018 de preferinte tarifare la momentul importului in UE (taxe vamale reduse sau zero), va recomandam sa va asigurati ca furnizorii dumneavoastra s-au inregistrat in sistemul REX si va pot emite o dovada de origine preferentiala.