Cele mai intalnite cazuri de frauda alimentara pot fi evitate prin certificarile IFS

0
165

• Noutatile au fost prezentate saptamana trecuta la Conferinta IFS 2018

Siguranta alimentara, conservarea alimentelor prin metode non-chimice si metodele de evitare a fraudelor alimentare au fost doar cateva dintre subiectele Conferintei IFS 2018, care a avut loc saptamana trecuta la Bucuresti.

Conferinta a fost organizata de INAQ Consulting si IFS Management (Germania) si s-a bucurat de participarea a peste 170 de reprezentanti ai companiilor din industria alimentara si logistica, speakeri romani si straini, reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si ai altor autoritati nationale, patronate si asociatii profesioanale in domeniu.

Marek Marzec – IFS Representative CEE a prezentat in deschiderea evenimentului care sunt statisticile la nivel mondial referitoare la stadiul certificarilor IFS.

Partenerii evenimentului au avut ocazia sa isi expuna produsele certificate IFS, iar la final participantii au putut gusta din acestea.

IFS 2018Certificarile IFS pentru domeniul alimentar aduc o serie de avantaje pentru firmele care proceseaza alimente sau impacheteaza produse alimentare. Compania de certificare Bureau Veritas a prezentat la Conferinta IFS 2018 faptul ca astfel de certificari cresc increderea consumatorilor și deschid calea catre noi oportunitați de piata.

“Totodata, conduc la reducerea retragerilor produsului, reducerea problemelor juridice si a plangerilor clienților, iar – in acelasi timp – pot creste vanzarile si increderea clienților”, a precizat Milan Dopuđa, Adriatic Balkan District Deputy Food Project Manager, Bureau Veritas.

Noul standard IFS Food 6.1, care se va aplica de la 1 iulie 2018, este dedicat auditului companiilor care proceseaza alimente , dar si al celor care impacheteaza produse alimentare libere si a fost prezentat in cadrul conferintei. IFS Food se aplica numai in cazul in care produsul este “prelucrat sau manipulat” sau daca exista un pericol de contaminare a produsului in timpul ambalarii primare.

Cu aceasta ocazie au fost prezentate si tipurile de fraude alimentare care pot fi eliminate prin astfel de certificari: inlocuirea deliberata și intentionata, inexactitatea, falsificarea sau contrafacerea produselor alimentare, a materiilor prime, a ingredientelor sau a ambalajelor plasate pe piața pentru caștiguri economice Tot aici se pot inscrie si diluarea unui produs alimentar, adaugarea unei substanțe mai ieftine la un produs alimentar procesat scump.

Asa cum a prezentat Milan Dopuđa, cele mai frecvente cazuri de frauda alimentara se regasesc in: uleiul de masline – produse de etichetare intenționata in mod eronat ca extra virgine in loc de virgine, lapte – formula de lapte care conține melamina sau contaminanti, fructe de mare si peste – cea mai mare parte a incalcarii implica identificarea gresita a pestilor.

In cazul sucurilor de mere si de portocale s-a constatat ca sucurile de fructe contin ingrediente artificiale, cum ar fi sulfatul de potasiu, glutamatul monosodic sau zaharul de porumb, iar sucurile vandute ca 100% naturale pot fi, de asemenea, amestecate cu umpluturi ieftine pentru a reduce pretul de vanzare.

Mierea poate contine un amestec de sirop de porumb, sirop de zahar, sirop de glucoza si alte ingrediente. Vinurile pot avea amestecuri diferite de struguri sau alte substante chimice pot fi adaugate la vinul de calitate inferioara pentru a conferi aspectul unui produs de calitate superioara. Carnea ar putea contine adaosuri de apa sau coloranti pentru a o face sa para un produs superior.

Ozonul si HPP folosite la conservarea carnii fara aditivi si alte substante chimice
Cristina Petrescu, Director Calitate Cris-Tim, a prezentat in cadrul conferintei IFS cele mai noi tehnologii dezvoltate in scopul asigurarii productiei de alimente sanatoase pe care compania a inceput sa le aplice. Astfel, alimentele Cris-Tim, conform Cristinei Petrescu, sunt acum conservate cu ajutorul unor tehnologii moderne, cum sunt ozonificare si HPP.

“Aplicarea ozonificarii in industria de prelucrare a carnii prezinta avantajul de a realiza inactivarea microorganismele patogene, inlocuind practic utilizarea substantelor chimice pentru etapa de dezinfectie si, totodata, eliminarea riscului de remamenta a reziduurilor chimice din substantele de dezinfectie in mediul de lucru”, a precizat reprezentantul Cris-Tim.

Printre beneficiile dezinfectiei cu ozon in prelucrarea carnii se numara faptul ca ozonul este un compus natural si inlocuieste cu succes compusii chimici in operatia de dezinfectie, scade numarul de microorganisme si asigura o perioada de valabilitate mai mare a produselor, imbunatateste gustul si aspectul carnii, dar si a calitatii aerului din mediile de lucru.

Conservarea HPP reprezinta o ultima cheie de asigurare a sigurantei alimentare a produselor deoarece trateaza alimentul si ambalajul sau impreuna si astfel produsul ramane o “unitate securizata” pana cand este deschis de consumator. Procedeul HPP are capacitatea de a eradica microorganismele patogene/daunatoare fara a afecta negativ calitatea produselor alimentare

“HPP este un procedeu fizic de conservare prin care, instantaneu si uniform, se transmite prin tot produsul o valoare a presiunii de 6000 bari, care mentinuta un timp de 180 sec rupe membrana celulara a microorganismelor patogene care pot determina toxinfectii alimentare, acestea fiind astfel inactivate”, a explicat in cadrul conferintei IFS 2018, Cristina Petrescu.

cris-timCris-Tim este prima companie din Romania care aplica tehnologia moderna de conservare a preparatelor din carne prin utilizarea presiunilor inalte (HPP). Aceasta realizare este inca o dovada a politicii consecvente din organizatie de a realiza produse sanatoase si sigure pentru consumatori.

Siguranta alimentara
Participantii la Conferinta IFS 2018 au avut ocazia sa afle ca una dintre preocuparile majore ale producatorilor din industria alimentara o reprezinta cresterea continua a calitatii si sigurantei produselor. Cristian Toader, Business Development Manager – Food Division JS HAMILTON ROMANIA, a prezentat un studiu de caz referitor la analiza zaharurilor din produsele alimentare.

Tot legat de siguranta alimentara, Angelos Spiliotis, Managing Director AXIVEN, a prezentat in cadrul conferintei programe eficiente de combatere a daunatorilor pentru minimizarea riscurilor legate de siguranța alimentara de-a lungul lanțului de aprovizionare.

Reprezentantul Axiven a precizat ca prezenta insectelor este principalul motiv de retragere ale produselor in cazul obiectelor straine. Cele mai frecvente alimente contaminate cu insecte sunt fructele si legumele, urmate de nuci, samburi si seminte.

Noul sistem digital pentru managementul calitatii si controlul sigurantei alimentare a facut subiectul unei importante interventii din partea lui Horatiu Basa – Director General Testo Romania.

IFS PACSecure, IFS HPC, IFS GM HPC

Informații despre standardul IFS PACSecure au fost furnizate de Daniela Poblete – IFS Technical Project Manager IFS PACsecure, IFS LATAM Director, iar  Standardele IFS HPC, IFS GM HPC au fost prezentate de Helga Barrios – IFS Senior Technical Project Manager, IFS Representative Spain.

IFS Food Versiunea 6Bogdana Gheorghe – Chief Marketing Officer Retail Zoom a prezentat statistici si trenduri in FMCG si RETAIL, iar Cristian Stancu, fondator Remark Studio, a prezentat trenduri in designul de produs, cum au evoluat ambalajele de-a lungul timpului si care sunt cele mai actuale modele.

Antreprenorii care doresc sa se dezvolte si sa isi imbunatateasca competentele si performantele echipei au aflat si agenda de cursuri IFS pentru anul 2018 prezentata de Ionut Nache, Director General INAQ Consulting – IFS Training Center.

Finantarea afacerilor prin diverse metode
In cadrul evenimentului au fost prezentate si programele actuale de finantare pentru IMM–uri: prin Programulul National de Dezvoltare Rurala Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Programul Operational Competitivitate Ministerul Fondurilor Europene si Programul Operational Regional Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Mircea Ungureanu – Manager Customer Services & Products Business Lease a prezentat participantilor “Piața de LCV & Leasing Operational” si avantajele leasingului operational ca solutie pentru achizitionarea masinilor de companii.

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul partenerilor:

Partener Exclusiv: Bureau Veritas
Partener Premium: Cris-Tim, Hamilton Romania, Testo, Business Lease, Axiven
Patener Gold: Toneli, Remark Studio
Parteneri Silver: Ewa-Bis, Grande Gloria, Alexandrion Group, TUV Hellas