Noile reguli de impozitare a societatilor straine controlate vor afecta semnificativ activitatea grupurilor multinationale din tara

0
279

In data de 12 iulie 2016, a fost adoptata Directiva (UE) 2016/1164 a Consiliului de stabilire a normelor impotriva practicilor de evitare a obligatiilor fiscale care au incidenta directa asupra functionarii pietei interne.

Directiva va aduce o serie de noutati pentru fiscalitatea din Romania, cea mai importanta fiind introducerea regulilor de impozitare a societatilor straine controlate (en. controlled foreign companies). Termenul de transpunere a acestor prevederi in legislatia nationala este data de 31 decembrie 2018.

impozitare3In linii mari, o societate straina controlata reprezinta o entitate inregistrata si care desfasoara activitati intr-o jurisdictie sau tara diferita de cea in care este rezidenta societatea detinatoare sau care o controleaza. Scopul noilor reguli de impozitare ce vor fi implementate ca urmare a adoptarii Directivei este impiedicarea evitarii impozitului pe profit de catre societatile rezidente prin devierea veniturilor catre filiale/sucursale situate in tari cu un nivel redus de impozitare.

impozitare5Elaborata pe baza recomandarilor OCDE din 2015 privind combaterea erodarii bazei impozabile si a transferului profiturilor (BEPS), Directiva urmeaza sa se aplice tuturor contribuabililor supusi impozitului pe profit intr-unul sau mai multe state membre, inclusiv sediilor permanente de pe teritoriul UE ale unor entitati rezidente fiscal in afara UE. Ea stabileste norme in 5 domenii ale impozitarii: limitarea deductibilitatii dobanzilor, impozitarea la iesire (en. exit taxation), norme generale anti-abuz, impozitarea societatilor straine controlate si impozitarea aranjamentelor hibride.

„Implementarea regulilor de impozitare a societatilor straine controlate (CFC) va avea un impact semnificativ asupra modului in care grupurile multinationale isi desfasoara activitatea. In anumite cazuri probabil va fi necesara o regandire a intregului lant de detineri. Regulile CFC nu sunt o noutate absoluta in Romania, in trecut existand initiative legislative in acest sens, chiar daca nu sub forma actuala impusa de Directiva.

Regulile CFC reprezinta de ani buni un domeniu destul de controversat al politicilor fiscale la nivelul UE, existand chiar cazuri judecate la Curtea de Justitie a Uniunii Europene – cauza C-196/04 Cadbury Schweppes – unde implementarea acestor reguli de catre statele membre a fost gasita ca fiind incompatibila cu legislatia UE. Asadar, va fi interesant de vazut modul in care autoritatile fiscale din Romania vor alege sa implementeze aceste reguli si, mai ales, modul de gestionare a acestor reguli in contextul unor viitoare inspectii fiscale.”, precizeaza Alex Milcev, liderul departamentului de Asistenta fiscala, EY Romania.