OCDE a lansat proiectul de dezbatere privind orientarile revizuite asupra impartirii profiturilor

0
287

Proiectul de dezbatere modifica si extinde liniile directoare furnizate de Ghidul OCDE cu privire la metoda impartirii profiturilor, mai degraba decat sa le retraga si sa le inlocuiasca in intregime.

Pe langa dezbaterea conditiilor in care metoda impartirii profiturilor este cea mai adecvata metoda de preturi de transfer, proiectul subliniaza si rolul unei analize a lantului valoric in delimitarea cu precizie a unei tranzactii si determinarea celei mai potrivite metode de analiza. Proiectul precizeaza ca existenta unui lant valoric integrat nu implica in mod necesar utilizarea impartirii profiturilor, avand in vedere ca o multitudine de companii multinationale opereaza prin intermediul unui lant global.

OCDE2Tonul discutiilor avute pe acest proiect s-a schimbat in mod semnificativ fata de proiectul din decembrie 2014, care sugera o aplicabilitate extinsa a metodei impartirii profiturilor in cadrul lanturilor valorice integrate. Daca proiectul din decembrie 2014 poate fi interpretat ca sugerand ca alocarea profiturilor unei companii multinationale conform unei formule poate fi potrivita in anumite situatii, noul proiect de dezbatere respinge o astfel de interpretare. Acesta contine o serie de masuri de protectie si avertizari cu privire la aplicarea metodei tranzactionale de impartire a profiturilor acolo unde nu este cazul. Proiectul recunoaste, de asemenea, ca aplicarea acestei metode este una dificila si ca, in general, nu este adecvata in cazul in care una dintre parti aduce doar contributii de rutina.

OCDE5De-a lungul proiectului sunt inserate o serie de intrebari specifice la care partile interesate sunt invitate sa comenteze. In acest stadiu, orientarile oferite de acest proiect nu reflecta o pozitie de consens a guvernelor implicate si nu trebuie sa stea la baza deciziilor contribuabililor sau administratiilor fiscale.

In continuare, comentarii sunt asteptate pana pe 5 septembrie 2016, iar in perioada 11-12 octombrie 2016 va fi sustinuta o consultatie publica la Centrul de Conferinte al OCDE din Paris, Franta.