Prioritatile UE pentru 2017: crestere economica, locuri de munca si un raspuns ferm la criza refugiatilor

Proiectul de buget al UE pentru 2017: Comisia propune un buget axat pe prioritati – crestere economica, locuri de munca si un raspuns ferm la criza refugiatilor

0
533
ambalaje1, scumpit, aimentare, preturi

Comisia a inaintat pe 30 iunie 2016 proiectul de buget UE pentru 2017, cu plati in valoare de 134,9 miliarde €. Axat pe doua prioritati foarte importante pentru Europa, bugetul isi propune sa sprijine redresarea in curs a economiei europene si sa contribuie la solutionarea provocarilor umanitare si de securitate din vecinatatea noastra. Astfel, se vor acorda mai multe fonduri investitiilor pentru crestere economica, locuri de munca si competitivitate in Uniunea Europeana si masurilor de asigurare a resurselor necesare pentru a proteja frontierele externe ale UE, pentru a consolida securitatea in interiorul si in afara Uniunii, pentru a oferi sprijin pentru primirea si integrarea refugiatilor si pentru a trata cauzele profunde ale migratiei in tarile de origine si de tranzit.

Kristalina Georgieva, vicepresedinte al Comisiei Europene responsabil de buget si resurse umane, a declarat: „UE se confrunta cu provocari majore. In aceste timpuri grele, un buget al UE eficient si bine directionat nu este un lux, ci o necesitate. Acesta poate facilita atenuarea socurilor, stimuland economia si contribuind la solutionarea unor probleme precum criza refugiatilor. Ca intotdeauna, ne concentram pe rezultate. Dorim sa ne asiguram ca fiecare euro din bugetul UE este cheltuit cu folos.”

Bugetul propus respecta limitarile stricte stabilite de Parlamentul European si de statele membre in cadrul financiar multianual. In aceste limite, Comisia propune ca fondurile sa fie cat mai flexibile si bine directionate. Bugetul ofera mijloacele necesare pentru a progresa mai rapid in domenii prioritare, reducand totodata cheltuielile pentru actiuni mai putin urgente.

Urmeaza ca Parlamentul European si statele membre ale Uniunii Europene sa dezbata aceasta propunere.

Stimularea ocuparii fortei de munca, a cresterii economice si a investitiilor
Fondurile destinate strict sprijinii cresterii economice vor totaliza 74,6 miliarde € in 2017, comparativ cu 69,8 miliarde € in 2016. Suma este defalcata dupa cum urmeaza:

– 21,1 miliarde € pentru crestere economica, ocuparea fortei de munca si competitivitate, din care 10,6 miliarde € pentru cercetare si inovare in cadrul programului Orizont 2020, 2 miliarde € pentru educatie in cadrul programului Erasmus+, 299 de milioane € pentru intreprinderi mici si mijlocii in cadrul programului COSME si 2,5 miliarde € in cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE);

– 2,66 miliarde € pentru Fondul european pentru investitii strategice (FEIS), care sta la baza Planului de investitii pentru Europa. Planul da deja rezultate: FEIS a mobilizat in mai putin de un an investitii in valoare de 106,7 miliarde € in 26 de state membre ale UE.

– 53,57 miliarde € pentru a sprijini investitiile productive si reformele structurale care incurajeaza convergenta intre statele membre si intre regiuni, prin intermediul fondurilor structurale si de investitii europene (fondurile ESI).
Fermierii europeni ar urma sa primeasca sprijin in valoare de 42,9 miliarde €.

O mai buna gestionare a frontierelor externe ale UE si gasirea unor solutii la provocarile legate de refugiati, in interiorul si in afara UE
Proiectul de buget al UE pentru 2017 propune alocarea a 5,2 miliarde € pentru consolidarea frontierelor externe ale Uniunii si abordarea crizei refugiatilor si a migratiei neregulamentare. In acest sens, vor fi finantate: instrumente mai solide de prevenire a introducerii ilegale de migranti si de abordare, in cooperare cu tarile de origine si de tranzit, a factorilor care determina, pe termen lung, migratia; politici mai solide in ceea ce priveste migratia legala, inclusiv relocarea persoanelor care au nevoie de protectie; instrumente care sa ajute statele membre sa integreze refugiatii pe teritoriul UE.
Proiectul de buget al UE include circa 3 miliarde € destinate actiunilor de pe teritoriul UE, actiuni precum:
– infiintarea Pazei europene de frontiera si de coasta;
– propunerea de creare a unui nou sistem de intrare-iesire, care sa permita o mai buna gestionare a frontierelor;
– propunerile de revizuire a sistemului european comun de azil, inclusiv de reformare a mecanismului Dublin;
– infiintarea unei Agentii UE pentru azil.
Acesta include, de asemenea, 200 de milioane € pentru noul instrument de acordare a asistentei umanitare pe teritoriul UE.
In acelasi timp, proiectul de buget propune fonduri in valoare de 2,2 miliarde € pentru actiuni in afara UE, actiuni care sa trateze cauzele profunde ale fluxului de refugiati. Aceasta suma include:
750 de milioane € in cadrul Instrumentului pentru refugiatii din Turcia, astfel incat sa se atinga nivelul de 1 miliard € al contributiei la acest fond din bugetul UE;
suma pe care UE s-a angajat, in cadrul Conferintei ONU de la Londra, sa o aloce pentru Liban si Iordania: 525 de milioane € din bugetul UE, 160 de milioane € din Fondul fiduciar pentru Siria si 200 de milioane € pentru masuri de asistenta macrofinanciara.

Mai multe fonduri pentru securitate
Tinand cont de provocarile tot mai mari cu care se confrunta UE si statele sale membre in materie de securitate, proiectul de buget al UE pentru 2017 aloca resurse semnificative si pentru securitate: 111,7 milioane € vor fi alocate pentru sprijinirea Europol, iar 61,8 milioane € vor fi dedicate imbunatatirii securitatii institutiilor UE. La acestea se adauga o suma suplimentara de 16 milioane € pentru masuri de securitate luate in 2016.

Avand in vedere importanta crescanda a intensificarii cooperarii europene in materie de aparare, Comisia propune, de asemenea, o actiune pregatitoare pentru cercetarea in domeniul apararii, careia ar urma sa-i fie alocate 25 de milioane € in 2017.

Context
Proiectul de buget al UE pentru 2017 prevede doua sume pentru fiecare program care urmeaza sa fie finantat: angajamente si plati. „Angajamentele” se refera la finantarile care pot fi convenite prin contracte intr-un anumit an, in timp ce „platile” desemneaza sumele platite efectiv. Proiectul de buget pentru 2017 prevede angajamente in valoare de 157,7 miliarde € (fata de 155,0 miliarde € in 2016) si plati in valoare de 134,9 miliarde € (in scadere fata de cele 143,9 de miliarde € din 2016), diferenta fiind generata de evolutia lenta a programelor de coeziune pentru perioada 2014-2020. In acest comunicat de presa, cifra globala de 134,9 miliarde € se refera la plati, iar toate celelalte cifre mentionate se refera la angajamentele propuse.

Bugetul UE reprezinta aproximativ 1 % din PIB-ul Uniunii Europene, dar are un impact pozitiv major datorita efectului de multiplicare si accentului pe rezultate. De exemplu, in perioada 2007-2013, se estimeaza ca rata medie a cresterii PIB-ului datorita politicii de coeziune a fost de 2,1 % pe an in Letonia, de 1,8 % pe an in Lituania si de 1,7 % pe an in Polonia.