COFACE: Care va fi impactul Brexit-ului asupra Romaniei

0
501

Impactul Brexit asupra Romaniei este limitat pe termen scurt in ceea ce priveste mediul de afaceri, relatiile comerciale si bilaterale directe cu Marea Britanie fiind limitate, se arata intr-o analiza realizata de Coface Romania, remisa, vineri, AGERPRES.

“In primul rand, din punct de vedere macroeconomic, relatiile bilaterale directe intre Romania si UK sunt limitate. Exporturile orientate catre UK pe parcursul anului 2015 au fost de 2,4 miliarde euro, reprezentand 4,4% din totalul exporturilor si doar 1,5% din PIB, in timp ce ponderea importurilor din UK a fost de 2,5% din totalul importurilor, ajungand la 1,6 miliarde euro in anul 2015”, se arata in document.

Potrivit studiului Coface, tranzactiile financiare directe sunt restranse, in conditiile in care investitiile straine directe provenite din Marea Britanie au reprezentat 2,5% din totalul ISD in anul 2014, in timp ce sectorul financiar este foarte putin expus catre detineri de capital direct din UK.

Intr-adevar, prin scaderea contributiei UK la bugetul Uniunii Europene, sursele de finantare prin fonduri europene devin mai limitate. Oricum, relativ la situatia tarilor din UE, Romania nu a exploatat eficient aceste resurse, in conditiile in care gradul de absorbtie a fost unul oricum moderat”, informeaza Coface.

Inregistrarile oficiale ale Ministerului de Finante si ale Registrului Comertului arata un numar de 1.094 de companii locale cu actionariat cu sediul social in Marea Britanie. Acestea reprezinta doar 0,3% din totalul companiilor active din Romania, dar genereaza aproximativ 2,2% din totalul cifrei de afaceri a tuturor companiilor inregistrate in Romania.

“354 dintre companii nu au inregistrat nicio activitate pe parcursul anului 2015, in conditiile in care nivelul cifrei de afaceri a fost zero, in timp ce inca 248 de companii au raportat un nivel al veniturilor sub 100.000 euro. Astfel, raman doar 492 de companii cu venituri peste 100.000 euro in anul 2015, inregistrand o medie a cifrei de afaceri in acel an de aproximativ 11 milioane euro. Durata medie de viata a acestor companii este de 8 ani, in conditiile in care doar 152 dintre acestea au fost inregistrate in ultimii trei ani si doar 128 de firme au fost inregistrate in perioada 1990 – 2000. Anul in care investitorii din UK au inregistrat cele mai multe companii noi in Romania este 2007, respectiv anul aderarii in UE, nivel comparabil cu intreaga perioada 2008 – 2010, cand volumul a scazut considerabil din cauza efectelor crizei financiare. Cele mai multe companii sunt concentrate in sectoarele de prestari servicii (17%), tranzactii imobiliare (16%), constructii (13%), comert cu ridicata si distributie (10%) si IT (8%)”, mentioneaza sursa citata.

Potrivit Coface, structura de capital a firmelor locale cu actionariat in Marea Britanie este mai buna decat media inregistrata la nivel national.

Astfel, companiile detinute de catre investitori din UK inregistreaza o indatorare medie de 70%, comparativ cu media nationala de aproape 78%. In ciuda acestui fapt, nivelul mediu de eficienta al acestor companii este foarte scazut, in conditiile in care profitabilitatea totala este negativa. Astfel, companiile locale, detinute de catre investitori care provin din UK, au inregistrat in anul 2015 o pierdere consolidata de 60 milioane lei. Aceasta situatie, corelata cu un grad de indatorare (finantari atrase de la banci, furnizori, stat si entitati afiliate) sub media inregistrata la nivel national, implica faptul ca firmele respective care au inregistrat pierderi au fost sustinute de catre actionari prin capitalizarea acestora. In contextul incertitudinilor in crestere cauzate de Brexit, investitorii care provin din UK probabil nu vor mai putea aloca fonduri suplimentare pentru finantarea companiilor locale, in conditiile in care acestea din urma inregistreaza pierderi. In acest context, aceste companii vor trebui sa treaca printr-un proces de restructurare, iar sectoarele care inregistreaza cele mai mari pierderi si vor fi cel mai mult afectate de acest proces sunt (consideram doar companiile detinute de catre investitorii din UK): constructii (-38%), industria extractiva (-30%), agricultura (-24%), industria alimentara si a bauturilor (-24%), tranzactii imobiliare (-19%) si comertul cu amanuntul (-18%). Sectoarele mentionate genereaza un numar total de aproximativ 6.300 de locuri de munca, concentrate in 406 companii”, se mai spune in document.

Raportul precizeaza ca la polul opus sunt companii locale foarte profitabile detinute de investitorii din UK, sectoarele cu cel mai ridicat nivel de profitabilitate fiind transporturile (17%), industria metalurgica (9%) si fabricarea produselor chimice (6%).

“Investitorii din UK detin in mod direct doar 1.094 de companii locale, din care doar 492 de firme cu venituri peste 100.000 euro in anul 2015. Deoarece ponderea veniturilor acestor companii in totalul inregistrat la nivel national nu este decat de 2%, eventuale probleme ale acestor firme nu pot cauza un efect sistemic in randul economiei private. In schimb, putem vorbi despre anumite riscuri izolate. Astfel, desi aceste companii au un grad acceptabil de capitalizare de 30%, 7 din 10 inregistreaza pierderi, iar rezultatul net consolidat la nivel de esantion este negativ. In acest context, dar si pe fondul incertitudinilor alimentate de catre decizia Brexit, investitorii care provin din UK probabil nu vor mai putea aloca fonduri suplimentare pentru finantarea companiilor locale, in conditiile in care acestea din urma inregistreaza pierderi. Astfel, companiile respective vor fi nevoite sa se eficientizeze prin masuri de restructurare in vederea cresterii competitivitatii”, a declarat Iancu Guda, director servicii, Coface Romania.