Proiect: Soferii fara RCA vor fi sanctionati chiar daca nu sunt prinsi de Politie

0
270

Sectorul de asigurari din cadrul Autorittii de Supraveghere Financiara (ASF) propune efectuarea de demersuri pe langa Ministerul de Interne pentru a facilita accesul firmelor de asigurari la informatii din baza de date a politiei rutiere privind comportamentul in trafic al conducatorilor auto, astfel incat tarifele sa fie mai bine segmentate, iar soferii corecti sa plateasca mai putin, arata un raport prezentat saptamana aceasta consiliului ASF.

Daca baza de date a MAI se va interconecta cu cea a ASF, CEDAM, atunci va putea fi aplicata o lege mult mai dura care sa sanctioneze soferii care circula fara RCA.

Accesul la baza de date a MAI este permis si acum asiguratorilor, insa doar partial. Asa cum a mai aratat Profit.ro, daca accesul se va face integral si daca baza de date a MAI se va interconencta cu cea a ASF, adica CEDAM, atunci soferii care circula fara RCA vor avea motive serioase de ingrijorare. Ei vor putea ramane fara talon chiar daca nu sunt prinsi de politie fara RCA. Sanctionarea se va face in baza unei legi din 2006, care momentan nu poate fi aplicata tocmai din cauza lipsei de corelare intre date DRPCIV si cele din CEDAM.

Propunerea are loc in cadrul unei analize ample realizate de catre Sectorul de asigurari din cadrul ASF pe piata RCA, scrie News.ro.

Autorii raportului propun “efectuarea demersurilor pe langa Ministerul de Interne, impreuna cu alti factori de decizie, pentru a facilita accesul asiguratorilor la informatii/concluzii (din baza de date a politiei rutiere) privind comportamentul in trafic al conducatorilor auto, respectiv utilizarea acestor informatii pentru o mai buna segmentare si tarifare; (soferii corecti putand beneficia de tarife reduse)”.

In plus, raportul considera ca, pentru limitarea scumpirii politelor RCA, este nevoie de limitarea comisioanelor brokerilor, prin care se vand in prezent cele mai multe polite de asigurare, la cel mult 10%.

Sectorul de asigurari din ASF subliniaza ca pe piata RCA este nevoie de mai multa concurenta si propune incurajarea altor asiguratori sa intre pe acest segment de piata.
“Cresterea concurentei pe piata poate avea ca efect atat scaderea tarifelor, cat Si cresterea calitatii serviciilor oferite de asiguratorii RCA”, arata raportul.

Piata RCA este in prezent zguduita de falimente si de alte probleme inregistrate de principalii jucatori de pe piata, care au ca efect si reducerea competitiei. Companiile Astra si Carpatica Asig au intrat in faliment, iar City Insurance si Euroins se afla in diverse proceduri speciale impuse de catre ASF.

In urma intrarii in procedura de faliment a Carpatica Asig, masura anuntata recent de catre ASF, pe piata RCA raman doar opt jucatori: Euroins, City Insurance, Allianz-Tiriac, Generali, Asirom- Vienna Insurance Group, Omniasig – Vienna Insurance Group, Groupama si Uniqa.

Recent, subsidiara romaneasca a companiei austriece de asigurari Grawe a anuntat ca va intra in octombrie pe piata RCA, dupa ce a obtinut avizul ASF in acest sens. Grawe ar deveni, astfel, al noualea jucator pe piata RCA.
Insa angajatii ASF care se ocupa de sectorul asigurarilor cred ca este nevoie si de alta masura pentru asigurarea echilibrului pietei.

“Se impune intrarea pe piata RCA a unui asigurator cu capital de stat, care sa reprezinte un element obiectiv si independent in piata asigurarilor RCA din Romania (de exemplu, Exim Asig)”, sustine raportul mentionat.