Industria alimentara sub foc concentrat pentru ofertele de sponsorizare de la JO

0
269

Jocurile Olimpice de la Rio au fost catalogate ca fiind un “carnaval al introducerii pe piata a junk food-ului” de catre activistii pentru un stil de viata sanatos, care au publicat noi cercetari privind tacticile de publicitate folosite de Coca-Cola, McDonalds, Mars si M&M. Kellogg a fost de asemenea nominalizat ca sponsor al echipei Marii Britanii.

”The Children’s Food Campaign” a evidentiat faptul ca, din 25 de produse diferite listate in 46 de promotii de pe site-ul Kellogg la 27 iulie, 23 (92%) ar trebui sa poarte eticheta “rosie”, in conformitate cu codurile de culori pentru etichetarea nutritionala din Marea Britanie, urmare a continutului ridicat de zahar. In plus, 22 (88%) din produse s-ar fi clasat, in categoria “mai putin sanatos” in conformitate cu modelul profilului nutritiv al Food Standards Agency/Ofcom (Agentia pentru Standarede Alimentare).

Activistii pentru un stil de viata sanatos au depus o plangere la Autoritatea pentru Standarde in Publicitate din Marea Britanie (ASA), pentru ceea ce ei afirma ca sunt mentiuni generale de imbunatatire a sanatatii, nefondate si pentru folosirea gresita a termenului “nutritiv” pe site-urile web de promovare ale Kellogg cu teme olimpice.

Ca raspuns, Kellogg a declarat ca gama sa larga de cereale pentru micul dejun si de gustari din cereale contin “cantitati diferite de zahar care sunt evidentiate in mod clar pe etichete; cerealele noastre furnizeaza 3% pana la 18% din doza zilnica recomandata de zahar in timp ce in snacks-urile noastre se gasesste un procent de 5% pana la 20%din doza zilnica recomandata de zahar.” ”Noi credem cu tarie este nevoie de o abordare atotcuprinzatoare pentru combaterea obezitatii, ” a adaugat purtatorul de cuvant al Kellog.

Comentarii controversate
”The Food and Drink Federation” (FDF – Federatia pentru Alimente si Bauturi) a avut un mesaj similar cu cel al Kellog in reactia la comentariile controversate facute de directorul sau general. Intr-un interviu acordat unei reviste, Ian Wright a sugerat ca problema controversata a sponsorizarii evenimentelor sportive este “invariabil una Vestica si metropolitana. Tarile din Asia si din America Latina nu au nici o problema cu companiile care au un comportament responsabil”.

Activistii pentru un stil de viata sanatos au preluat rapid respectivele comentarii, si le-au contrapus declratiilor facute de organizatiiler si institutiile implicate in lupta impotriva bolilor legate de regimul alimentar din Europa , America Latina, Malaezia, Nepal, Bangladesh, Africa de Sud, Noua Zeelanda si Statele Unite.

Declaratia lui Wright a fost catalogata ca “scandaloasa” de Dr. Fabio Gomes, un nutritionist brazilian specializat in sanatate publica si consilier regional al Organizatiei Pan-Americane a Sanatatii si al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, privind nutritia. “In cazul in care aceste societati ar actiona intr-adevar in mod responsabil, nu ar face publicitate pentru copii,” a declarat el.

FDF nu se lasa
Malcolm Clark, autorul raportului ”2012 sunt jocurile obezitatii” (cu referire la JO de la Londra, din 2012) si coordonator al Children’s Food Campaign, a trimis scrisori catre mai multe ambasade din Marea Britanie, incurajandu-le sa ceara scuze oficiale din partea lui Wright. Intr-o declaratie FDF a reactionat, spunand ca “desigur, nu a primit nicio cerere de scuze de la nicio ambasada si Ian Wright isi mentine comentariile facute”.

Wright, in mod clar nu s-a sfiit sa sutina lupta, atunci cand a adaugat ca: “Intr-un moment in care bugetele de sanatate publica sunt in scadere, limitarea sponsorizrii evenimentelor sportive de catre companiile producatoare de alimente si bauturi – indiferent daca sunt evenimente locale sau internationale – ar putea avea ca rezultat reducerea implicarii populatiei in activitati fizice si nu cresterea acestei implicari.”

De asemenea, el a indicat un “raport recent” al firmei de consultanta McKinsey, care a realizat o ierarhie a celor mai eficiente interventii pentru combaterea obezitatii la nivel mondial. “Controlul portiilor si reformularea produselor alimentare sunt metodele cele mai eficiente, iar masuri precum introducerea unor restrictii privind sponsorizarea sportului nu apar nicaieri in lista,” a adaugat Ian Wright.

Raportul la care face referire Wright, ”Eliminarea obezitatii: O analiza economica preliminara”, publicat in 2014, (http://www.foodnavigator.com/Policy/McKinsey-report-backs-portion-control-and-ad-restrictions-to-cut-obesity) a concluzionat ca educatia si responsabilitatea personala sunt “elemente critice” in orice program de reducere a obezitatii, dar nu sunt suficiente doar ele. Interventiile suplimentare includ “reducerea marimii portiilor, schimbarea practicilor de marketing si restructurarea mediului urban si educational pentru a facilita activitatea fizica”, au sugerat autorii sai.