Senatorii au respins impozitarea supermarketurilor la cifra de afaceri

0
290
Fondul _pentru_Mediu2
taxe

Senatul a respins, miercuri, mai multe propuneri de modificare a Codului Fiscal, printre care impozitarea supermarketurilor in functie de cifra de afaceri, dar si neimpozitarea salariilor tinerilor pana in 25 de ani si scutirea de la plata impozitului pe profit, in limita a 30.000 euro, a firmelor care angajeaza part-time femei cu copii in varsta de pana la 7 ani.

Proiectele urmeaza sa fie dezbatute si in Camera Deputatilor, care va avea ultimul cuvant Guvernul, cu un aviz doar consultativ, opunandu-se tuturor acestor masuri.

La inceputul lunii aprilie, Profit.ro a prezentat propunerea legislativa care prevede ca supermarketurile vor fi obligate sa achite statului, pe langa impozitul de 16%, si un impozit suplimentar. Proiectul a fost pregatit de parlamentari cu argumentul ca afacerile lor merg “ca pe roti”, dovada inghesuiala clientilor la casele de marcat.

impizitarea_supermarketurilor2Initiativa parlamentara introduce un impozit suplimentar calculat la venitul anual al unui supermarket si este stabilit intr-un cuantum de 0,5% pentru suma care depaseste un venit anual de 3 milioane de euro si de 1,2% pentru suma care depaseste un venit anual de 50 de milioane de euro.

Un alt proiect, prezentat in premiera de Profit.ro, a fost redactat in Parlament cu argumentul ca somajul in randul tinerilor din Romania sub 25 de ani este peste media europeana. Prin urmare, proiectul propune ca tinerii pana in 25 de ani sa fie scutiti, timp de 3 ani, de impozitul pe venit, facilitate care i-ar ajuta si pe angajatori, scutiti astfel de la acoperirea costului cu impozitul angajatului.

impozitarea_supermarketurilor3Executivul a transmis insa Parlamentului ca o astfel de masura ar discrimina alti tineri si nu ar asigura un tratament egal tuturor investitorilor, iar senatorii au respins si aceasta initiativa.

O alta masura cu care Senatul nu a fost de acord are in vedere angajarea in regim part-time a femeilor cu copii in varsta de pana la 7 ani, astfel incat acestea sa se poata ocupa in paralel de cresterea copilului. Proiectul, prezentat de Profit.ro in luna aprilie, stabilea ca firmele private care angajeaza cel putin 3 femei in aceasta situatie, in regim part-time, vor beneficia de scutire la plata impozitului pe profit in cuantum de pana la 30.000 de euro.