Romania va putea exporta porci vii in UE peste 2 saptamani. Exportul a fost blocat din cauza pestei

0
248

Romania va putea exporta porci vii in celelalte 27 de state membre ale Uniunii Europene in aproximativ doua saptamani, dupa ce miercuri a fost votata trecerea tarii in anexa I a Deciziei europene in Comitetul Permanent Veterinar al Comisiei Europene, a declarat joi, pentru News.ro, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Decizia va fi aplica din momentul publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, respectiv in maximum 15 zile de la aprobarea sa.

“Este inlaturarea unei bariere in calea comertului, este foarte important. Colegii de la ANSVSA spun ca, practic, de 70 de ani Romania nu a mai exportat porci vii”, a spus Irimescu.

Acesta afirma ca in perioada urmatoare vor fi cunoscute si tarile care vor fi interesate sa importe porci vii din Romania si in ce cantitati.

“Este foarte posibil sa vedem cum Romania devine exportator important de porci”, a mai spus Irimescu.

Romania nu a putut exporta nici porci vii, dar nici carne de porc din cauza problemelor cu pesta porcina. Ultimele focare de pesta porcina au fost inregistrate in 2007, la cateva ferme din judetul Timis.

porci_vii2Dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, in 2007, Comisia a prelungit pana la 31 decembrie 2009 interdictia impusa firmelor romanesti privind livrarile de carne de porc, pe motiv ca pesta porcina nu era tinuta sub control.

Ulterior, in decembrie 2009, li s-a permis unitatilor de procesare a carnii de porc din Romania sa exporte in UE produse din carne de porc provenita din zonele oficial libere de pesta porcina clasica.

“S-a interzis si ulterior s-a reinceput vaccinarea impotriva pestei porcine si a fost o mare eroare, pentru ca asta ne-a prelungit tot procesul (de negociere cu Comisia Europeana, n.r.). Practic, noi daca nu am mai fi vaccinat pana in 2008, noi am fi scapat mai demult de problema pestei porcine”, a mai spus Irimescu.

Ministrul a mentionat ca si Spania a trecut printr-un proces similar.