Sprijin pentru producatorii care doresc sa ofere servicii de alimentatie publica

0
132

Micii fermieri, exploatatiile familiale, stanele sau adaposturile pescaresti care, fara a detine forme organizate de turism, vor sa ofere servicii de alimentatie publica, au posibilitatea infiintarii de Puncte Gastronomice Locale, bucatarii particulare care ofera consumatorilor preparate specifice zonei.

Fara a detine pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism, acest tip de valorificare a produselor vine in sprijinul celor care produc alimente de baza si doresc totodata sa ofere servicii de alimentatie publica, in deplina siguranta.

Cadrul legislativ si fiscal al Punctelor Gastronomice Locale este finalizat, urmand ca sa poata fi infiintate si exploatate, se mentioneaza intr-un comunicat al Asociatiei Ivan Patzaichin-Mila 23. Acest tip de organizare reprezinta o reala facilitate pentru unitatile de tip familial, doritoare sa presteze actiuni de turism la scara mica (turism rural, turism cultural, ecoturism).

“Lucram de aproape trei ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei si sunt incantat ca am ajuns la acest rezultat”, sustine Ivan Patzaichin presedinte al Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23, organizatia initiatoare a proiectului.

Millenialii, MillennialsElaborarea cadrului administrativ pentru punerea in practica a Punctelor Gastronomice Locale a fost inceputa de Asociatia Ivan Patzaichin Mila – 23 in anul 2016 fiind sprijinita de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) si de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Bazat pe un proces de consultare publica, demersul a urmarit simplificarea modului in care gospodariile din mediul rural pot sa desfasoare activitati economice care, inainte de a fi profitabile, sa contribuie la consolidarea indentitatii zonale.

Pentru a veni in sprijinul celor interesati, sa inteleaga mai bine facilitatea oferita, asociatia a elaborat un Ghid de bune practici, usor de parcurs, care a fost de curand completat cu o adresa a MADR, document ce clarifica aspectele fiscale ale acestei activitati. Aceste documente pot fi consultate pe portalul online al asociatiei, iar cei care vor sa infiinteze un Punct Gastronomic Local pot lua legatura cu Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor din judetul in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea.