Curtea de Justitie a Uniunii Europene a decis: carnea halal nu poate fi etichetata „bio”

Uniunii Europene

Conform practicilor religioase islamice, carnea provenia de la animale sacrificate fara anestezie, carnea halal, nu poate fi etichetata drept „bio”, a decis Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Parerea multor musulmani este ca animalul nu trebuie sa fie anesteziat inainte de sacrificare, condititie obligatorie pentru ca acesta sa fie considerat halal si acceptat pentru consum. De asemenea, prescriptiile iudaice privind carnea de tip kosher sunt similare celor referitoare la carnea halal.

O asociatie pentru protectia animalelor a cerut, in anul 2012, interzicerea acordarii etichetei de agricultura ecologica pentru chiftelele de tip halal. Cererea a fost insa interzisa, ducand la un mare numar de recursuri. Tribunalul francez implicat in aceasta speta s-a adresat Curtii Europene de Justitie, cerand sprijin in interpretarea legislatiei europene.

Curtea de la Luxemburg a hotarat ca produsele din carne etichetate drept bio trebuie sa respecte „cele mai ridicate standarde, in special in domeniul bunastarii animalelor”, iar sacrificarea rituala a animalelor care nu au fost anesteziate „nu este suficienta pentru a inlatura toate suferintele animalelor la fel de eficient ca sacrificarea cu anestezie prealabila, care face ca animalul sa isi piarda constiinta si sensibilitatea”, mentioneaza CJUE, concluzionand ca regulile europene „nu permit plasarea etichetei de produs bio pe produsele din Uniunea Europeana care provin de la animale care au fost sacrificate in conformitate cu prevederile religioase, fara a fi anesteziate in prealabil”.

Decizia CJUE nu este insa similara cu cea formulata anterior de catre Nils Wahl, avocatul general de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, care, in septembrie 2018, a sustinut ca normele Uniunii Europene cu privire la productia bio nu exclud practica sacrificarii rituale. Curent, judecatorii CJUE duc la indeplinire opinia avocatului general, dar acest lucru nu este obligatoriu.