Procesul de consultare contribuie la noua reglementare privind produsele alimentare noi din 2019, din UE

0
98

Sucurile de maqui, hidrolizatul de cazeina si sucul de cacao sunt printre produsele alimentare supuse unui proces de consultare care face parte din noua reglementare a UE menita sa imbunatateasca conditiile in care alimentele noi si inovatoare sunt introduse pe piata.

Procesul intra sub incidenta articolului 4 din Regulamentul (UE) 2015/2283 privind alimentele noi, care a intrat in vigoare in luna ianuarie a.c.. Acesta cere operatorilor din sectorul alimentar sa verifice daca alimentele sunt noi sau nu. “Procesul este o oportunitate de a obtine certitudine juridica”, a explicat Luca Bucchini, directorul executiv al Hylobates Consulting.

“Exista si o potentiala amenintare pentru unele substante si companii din domeniul nutritiei, pe care le furnizeaza si le utilizeaza, deoarece nu exista consultari clare cu partile interesate in timpul procesului”.

Bucchini a continuat sa ofere un exemplu despre modul in care aceasta amenintare se putea manifesta prin argumentarea faptului ca o substanta ar putea fi utilizata pe piata de mai multe companii, presupunandu-se de catre acestea ca nu este un aliment nou.

“O companie, cu putine date cu privire la istoricul utilizarii acelui ingredient, solicita o consultare a registrului alimentelor noi”, a explicat el. “Alte companii nu stiu nici macar despre consultare, pana cand nu se ajunge la o concluzie negativa si se comunica faptul ca substanta este declarata aliment nou.
Ar fi nevoie de o multime de eforturi pentru a rasturna decizia si ar putea exista repercusiuni imediate pe piata”.

Bucchini a confirmat ca in timpul consultarii, alte state membre au fost in mod normal consultate, dar companiie sau publicul nu sunt consultate in cadrul unui astfel de proces. El a adaugat ca acest proces consultativ ar putea fi chiar folosit, in mod abuziv, impotriva concurentilor.

amidonuriProcesul de consultare legat de statutul de aliment nou
Procesul de consultare a considerat fructele de padure de la Maqui (fructul plantei Aristotelia chilensis) ca “aliment nou cand este folosit ca aliment sau ca ingredient in alimente. Fructele de Maqui sunt considerate a nu fi aliment nou, doar atunci cand sunt utilizate in suplimentele alimentare”, se arata intr-o hotarare a Comisiei care nu ar fi gasit nicio dovada a folosirii acestora ca alimente, in scopuri nutritionale.

“Nu poate fi sustinuta afirmatia potrivit careia nu exista niciun temei juridic pentru a face diferenta intre utilizarea sa in suplimentele alimentare si utilizarea acestora in alte produse alimentare – cel putin de la intrarea in vigoare a Regulamentului privind alimentele noi (UE) 2015/2283“.

Aceasta a adaugat ca si inainte de aceasta data, a fost recunoscuta practica in toate statele membre de a face diferenta intre un aliment care “nu este nou” si unul care este “nou, cu exceptia suplimentelor alimentare”.

„Statutul de aliment nou pentru alimente si suplimente alimentare este diferentiat prin lege. Daca o substanta nu este noua in suplimentul alimentar (adica a fost utilizata in suplimentele alimentare inainte de 1997), ea poate fi inca noua in alimente (nu a fost utilizata in alte produse alimentare inainte de 1997) “, a adaugat Bucchini.

“In practica, fructul de Maqui poate continua sa fie folosit in suplimentele alimentare asa cum este acum, dar fructele sale nu pot fi folosite pentru, de exemplu, gemuri, desi utilizarea sa in aceasta forma este traditionala in Chile”.

Alte alimente care au intrat in procedura de consultare includ hidrolizatul de cazeina care contine niveluri ridicate ale tripeptidelor; L-valil-L-prolil-L-prolina (VPP) si L-izoleucil-L-prolil-L-prolina.

Sucul de celuloza de cacao si nuca/samburele din fructul copacului de nuci pili (Canarium ovatum), au fost, de asemenea, clasificate ca fiind noi cand sunt utilizate ca aliment sau in alimente.

“Doua nu au fost gasite ca fiind alimente noi”

“Este demn de remarcat faptul ca din cele opt aplicatii doar doua nu au fost gasite ca fiind alimente noi” (Passiflora edulis f. Edulis Sims si ulei de seminte de Nigella sativa presat la rece), a spus Bucchini.

“Privind lista, se pare ca majoritatea cererilor au fost reale, fara a exista intentii de utilizare abuziva a procedurii, urmarindu-se doar obtinerea unei certitudini juridice. Avand insa in vedere ca in 75% dintre cazuri decizia a fost aceea de a califica alimentul supus procedurii ca fiind unul nou, preocuparile cu privire la utilizarea abuziva a procesului persista. CE ar trebui sa notifice publicul asupra cererilor in asteptare, astfel incat partile interesate sa poata prezenta dovezi inainte de a se lua o hotarare. Acest lucru este important, deoarece multe companii s-au bazat pe autoevaluare, iar autoritatile nu ar putea sa fie constiente de aceste date.”