In 2015, venitul mediu al unei gospodarii a fost de 2687 lei

0
654

Veniturile totale medii lunare au reprezentat in anul 2015, in termeni nominali, 2687 lei pe gospodarie si 1011 lei pe persoana, in crestere cu 7,4%, respectiv, cu 7,8% fata de anul 2014, se arata intr-un comunicat de presa al Institutului National de Satistica (INS).

Cheltuielile totale ale populatiei, au fost, in anul 2015, in medie, de 2352 lei lunar pe gospodarie (885 lei pe persoana) si au reprezentat 87,5% din nivelul veniturilor totale, in scadere cu 3,2 puncte procentuale fata de anul 2014.

Veniturile banesti au fost, in medie, de 2362 lei lunar pe gospodarie (889 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 325 lei lunar pe gospodarie (122 lei pe persoana). Salariile si celelalte venituri asociate lor au format cea mai importanta sursa de venituri (55,7% din veniturile totale ale gospodariilor).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor, au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (23,9%), veniturile din agricultura (2,9%), veniturile din activitati neagricole independente (2,4%) si cele din proprietate si din vânzari de active din patrimoniul gospodariei (1,3%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (12,1%), in principal, contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (10,7%).

Mediul de rezidenta influenteaza diferentele de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor dintre mediul urban si mediul rural.

Structura veniturilor totale ale gospodariilor, pe surse de formare, in anul 2015

venituri1

Nivelul si structura veniturilor totale, IN ANUL  2015

venituri2

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamântat, servicii veterinare etc.).

Cheltuielile pentru investitii, destinate pentru cumpararea sau constructia de locuinte, cumpararea de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararea de actiuni etc. detin o pondere mica in cheltuielile totale ale gospodariilor populatiei (doar 0,7%). Mediul de rezidenta determina unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum.

Structura cheltuielilor totale ale gospodariilor, in anul 2015

venituri3
NIVELUL SI STRUCTURA CHELTUIELILOR TOTALE, IN ANUL 2015

venituri4