Agrifish – a fost adoptat regulamentul pentru limitele de captura a unor anumitor tipuri de peste

0
44

In cadrul Consiliului AgriFish, a fost adoptat pentru prima oara un regulament de sine statator privind posibilitatile de pescuit atat pentru Marea Mediterana, cat si pentru Marea Neagra, ca urmare a intrarii in vigoare in 2019 a planului multianual pentru stocurile demersale din vestul Marii Mediterane (WMMAP), informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

La intrunire din cadrul Consiliului AgriFish, a participat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Oros. Dintre normele adoptate, de interes pentru Romania, este cea care vizeaza o cota autonoma pentru sprot in Marea Neagra aplicabila Bulgariei si Romaniei; aceasta a fost stabilita la un nivel care sa permita mentinerea nivelului actual al durabilitatii prin pescuit. Posibilitatile de pescuit pentru calcan in Marea Neagra au fost stabilite in cadrul CGPM.

“Reamintim ca Uniunii Europene i s-a atribuit o cota anuala de 150 tone calcan pentru anii 2020, 2021 si 2022, din care 75 tone/an revin Romaniei si 75 tone/an Bulgariei. Mentionam ca in anul 2017 cota de calcan a Romaniei era de doar 43 tone/an, a crescut apoi in anii 2018 si 2019 la 57 tone/an, iar acum, pentru urmatorii 3 ani, cota este majorata la 75 tone/an”, remarca MADR in informarea de presa.

Normele adoptate mai vizeaza, printre altele:

• eforturile de pescuit maxim admisibile, exprimate in numar de zile, pentru anumite stocuri de peste din vestul Marii Mediterane. Aceste eforturi de pescuit au fost stabilite la un nivel cu 10% mai scazut decat nivelul de referinta prevazut in WMMAP si se aplica Spaniei, Frantei si Italiei.

• posibilitatile de pescuit si alte masuri stabilite in cadrul Comisiei Generale pentru Pescuit in Marea Mediterana (CGPM). Masurile respective includ, de exemplu, o perioada de interzicere a activitatilor de pescuit pentru anghila europeana in intreaga Mare Mediterana si limite ale capturilor si ale efortului de pescuit pentru stocurile de pesti pelagici mici din Marea Adriatica.

Aceste decizii s-au bazat pe cele mai bune avize stiintifice disponibile, furnizate de Comitetul stiintific, tehnic si economic pentru pescuit, de Comitetul stiintific consultativ al CGPM pentru pescuit si de Grupul de lucru al CGPM privind Marea Neagra, si respecta principiile politicii comune reformate in domeniul pescuitului (PCP).

CGPM este o organizatie regionala de gestionare a pescuitului competenta pentru conservarea si gestionarea resurselor marine vii din Marea Mediterana si din Marea Neagra.

Uniunea Europeana este membra a CGPM, impreuna cu Bulgaria, Croatia, Cipru, Franta, Grecia, Italia, Malta, Romania, Slovenia si Spania. Masurile adoptate in cadrul CGPM sunt obligatorii pentru membrii sai.

Regulamentul va intra in vigoare in ziua urmatoare datei publicarii in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene si se va aplica de la 1 ianuarie 2020.