Citricele, ouale, serviciile postale si biletele de avion s-au scumpit cel mai mult in august

0
19
magazinele mici

Citricele si fructele meridionale, dar si ouale s-au scumpit cel mai mult in decursul lunii august fata de iulie la categoria produselor alimentare, in crestere fiind si tarifele pentru gaze naturale, energie electrica si tarifele serviciilor postale si de transport aerian, reiese din datele Institutului National de Statistica (INS), publicate marti.

Preturile marfurilor alimentare au scazut usor in august, fata de luna anterioara, cu 0,17%, insa citricele si fructele meridionale au inregistrat o crestere cu 3,1%, iar ouale s-au scumpit cu 1,01%. Painea si produsele de franzelarie au consemnat o crestere cu 0,22%, iar in ceea ce priveste carnea, preparatele din carne si conserve din carne, cel mai mult s-a scumpit carnea de bovina, respectiv 0,48%.

La polul opus, fructele proaspete s-au ieftinit cel mai mult, respectiv cu 8,1%, alte legume si conserve de legume (-2,22%), zahar (-1,1%). Scaderi de pret, nesemnificative insa, s-au inregistrat, in luna august fata de iulie, la cartofi, miere si lapte.

Fata de luna decembrie 2017, tot citricele si fructele meridionale s-au scumpit cel mai mult in august, cu 9,92%, alte legume si conserve de legume, cu 6,76%, fructe si conserve din fructe, cu 3,44% si painea, cu 2,64%. Pe de alta parte, ouale s-au ieftinit in august fata de decembrie 2017 cu 26,99% si fructele proaspete cu 1,77%.

salata3, europeneIn cazul preturilor nealimentare, cele mai importante majorari de preturi au fost consemnate la gazele naturale (+5,59%) si energie electrica (+2,05%).

In schimb, au fost inregistrate usoare scaderi la ceasuri, aparate audio-video, articole sportive, si la combustibili si incaltaminte, dar la toate aceste categorii scaderea a fost de sub 1%.

Comparativ cu finalul anului trecut, in august s-au majorat cel mai mult pretul gazelor naturale, cu 16,61%, al combustibililor cu 5,61%, si cel al tutunului si tigarilor cu 3,68%.

Pe de alta parte, in perioada mentionata nicio categorie nu a consemnat o scadere a preturilor.

Conform datelor centralizate de INS, pe segmentul serviciilor, in august, comparativ cu iulie, cel mai mult s-au majorat serviciile postale, cu 21,54% si tarifele pentru transportul aerian (+2,42%), in timp ce fata de decembrie 2017 tot serviciile postale sunt in topul scumpirilor cu acelasi procent de 21,54% si transportul aerian cu 18,66%. Singura scadere a fost consemnata in august fata de iulie la serviciile de telefonie cu 0,1%.

Rata anuala a inflatiei a crescut in luna august la 5,1%, de la 4,56% in iulie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 6,78% fata de aceeasi luna a anului trecut, cele alimentare cu 4,15%, iar serviciile cu 2,61%, potrivit datelor publicate marti de Institutul National de Statistica (INS).

Inflatia si-a reluat trendul de crestere in august dupa numai o luna in care a fost consemnata o usoara scadere.

In acest an, cea mai mare rata anuala a inflatiei a fost inregistrata in luna mai, respectiv 5,41%, acesta fiind cel mai mare nivel din februarie 2013, cand a ajuns la 5,65%.

“Preturile de consum in luna august 2018 comparativ cu luna august 2017 au crescut cu 5,1%. Rata anuala calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 4,7%. Rata medie a inflatiei in ultimele 12 luni (septembrie 2017 – august 2018) fata de precedentele 12 luni (septembrie 2016 – august 2017), calculata pe baza IPC, este 4,2%. Determinata pe baza IAPC, rata medie este 3,5%”, se arata intr-un comunicat al INS remis AGERPRES.

Rata medie lunara a inflatiei in primele opt luni din acest an a fost de 0,3%, fata de 0,1% in perioada similara din 2017.

La inceputul lunii august, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a revizuit in scadere la 3,5%, de la 3,6% prognoza de inflatie pentru finalul acestui an.

Pentru finalul anului 2019, BNR estimeaza o rata a inflatiei de 2,7%, in scadere cu 0,3 puncte procentuale.

Romania a avut in iulie, pentru a sasea luna consecutiv, cea mai mare rata anuala a inflatiei dintre statele membre ale Uniunii Europene, cu un avans al preturilor de consum de 4,3%, in scadere totusi fata de o rata anuala a inflatiei de 4,7% inregistrata in luna iunie, arata datele publicate la mijlocul lunii august de Oficiul European de Statistica (Eurostat).In