Viitorul omega-3 si explorarea surselor alternative de acizi grasi

0
39

Ritmul de crestere al sectorului de productie si comercializare a omega-3 a incetinit in ultimii ani, partial datorita faptului ca, in prezent, consumatorii par a se fi plictisit de capsula tipica de ulei de peste, motiv pentru care companii precum CoreFX Specialty Ingredients dezvolta o serie de solutii din acizi grasi pe baza de plante, solutii potrivite pentru o gama larga de aplicatii, inclusiv produse alimentare si bauturi.

Constientizarea faptului ca omega-3 imbunatateste starea de sanatate a consumatorilor ramane puternica in randul acestora, deoarece suplimentul a fost legat de ideea de imbunatatire a starii de sanatate a inimii, vederii, si creierului si astarii de sanatate, in general.

“Omega-3 este probabil singura grasime care a fost pusa pe un piedestal atunci cand toate celelalte grasimi au fost considerate ca “rele” pentru organism si aceasta stiuatie a fost intotdeauna un lucru foarte bun pentru acea categorie speciala”, a declarat CEO-ul CoreFX, Denis Neville, pentru NutraIngredients-USA.

Totusi, datorita faptului ca nu au existat prea multe schimbari legate de asptectul si proprietatile pilulelor, alaturi de asocierea acestora cu un gust negativ al suplimentelor de ulei de peste au facut ca in ultimii ani, vanzarile de omega-3 pe baza de ulei de peste sa cunoasca o aplatizare a evolutiilor pozitive, motivand industria sa analizeze surse alternative.

Potrivit lui Grandview Research, marimea pietei globale de omega-3 a fost evaluata la 2,04 miliarde USD in 2016 si se asteapta sa creasca la un ritm (CAGR) de 6,6% pana in 2022.

Uleiul de peste si uleiul de krill, care au fost cele mai rapide surse de crestere a omega -3, au fost acum depasite de cele avand ca surse plantele, cum ar fi algele.

“Uleiul de peste nu are capacitati de extindere in ceea ce priveste sursele din care poate fi obtinut, astfel incat a provocat inovatia; cresterea reala a productiei si vanzarilor de omega-3 se bazeaza in prezent pe surse de ulei nepiscicole.”

omega-3Algele au devenit una dintre cele mai cunoscute surse marine pe baza de plante, de omega-3, deoarece exploatarea acestora este considerata mai durabila decat exploatarea stocurilor de peste, aflate in declin, iar aceasta noua sursa are si potential mai mare de aplicare care nu se limiteaza doar la producerea de capsule.

Abordarea holistica a acizilor grasi omega
Neville a spus ca, in timp ce algele ofera un potential enorm pentru cresterea categoriei omega-3, accentul pus pe o combinatie de acizi grasi, inclusiv omega-6 si omega-9, provenind din surse mai putin cunoscute de plante, este esential pentru cresterea economica in aceasta categorie.

Un studiu a constatat ca o combinatie dietetica de acizi grasi omega-3 si omega-6 este mai eficienta comparativ cu suplimentarea unica in prevenirea leziunilor retiniene.

“Motivul pentru care ne-am extins cautarile este acela ca, in prezent, consumatorii cauta alternative si dorim sa favorizam acest lucru mai degraba decat sa asteptam ca piata sa ne traga dupa ea”, a spus Neville.

CoreFX prelucreaza seminte de in, canepa, limba mielului si griciorei (primula vuklgaris, planta inrudita cu ciubotica cucului, n.r.) prin transformarea uleiurilor in pulberi stabile, toate avand mirosuri si gusturi aproape nedetectabile, facandu-le ideale pentru a fi folosite in produse alimentare si bauturi functionale, potrivit lui Neville.

“Lucrul bun in legatura cu aceste surse este ca aplicatiile sunt mai extinse. Le puteti folosi in multe aplicatii alimentare, mai usor decat intr-un produs de tip supliment alimentar”, a spus el.

Uleiul de porumb si uleiul griciorei sunt surse naturale de GLA (acid gammalinolenic), o grasime omega-6 cu proprietati antiinflamatorii greu de gasit intr-o dieta tipica.

“Ceea ce incercam sa facem este sa cream o abordare holistica a omega-ului. Pentru ceea ce ne straduim cu adevarat este pentru a extinde sursele durabile de uleiuri omega”, a adaugat Neville.