Comisia Europeana a cerut Poloniei sa suspende aplicarea noii taxe pe supermarketuri

0
428

Comisia Europeana (CE) a cerut Poloniei sa suspende aplicarea unei taxe din sectorul comertului cu amanuntul pana la solutionarea unei anchete privind legalitatea impozitului conform normelor europene, potrivit unui comunicat al Executivului de la Bruxelles.

Asa numitul “impozit pe supermarketuri”, care a intrat in vigoare de la 1 septembrie dupa ce a fost promulgat de presedintele polonez Andrzej Duda, prevede ca retailerii vor plati un impozit la stat diferentiat, in functie de veniturile lunare.

Astfel, companiile cu o cifra de afaceri lunara intre 17 si 170 milioane de zloti (3,92 si 39,2 milioane euro) trebuie sa achite la buget o taxa de 0,8% din cifra de afaceri, in timp ce marile lanturi de retail, cu vanzari lunare de peste 170 milioane de zloti, sunt taxate cu 1,4% din cifra de afaceri. In schimb, comerciantii cu o cifra de afaceri lunara de sub 17 milioane de zloti sunt scutiti de la plata impozitului.

Comisia_Europeana3In urma unor articole aparute in presa si a unei plangeri primite in luna august, Comisia Europeana a initiat o investigatie amanuntita referitoare la noua taxa, pe fondul ingrijorarilor ca impozitul ar putea constitui ajutor de stat ilegal, se arata in comunicatul CE.

Totodata, Comisia a emis o hotarare de incetare, cerand Poloniei sa suspende aplicarea taxei pana la finalizarea anchetei. CE precizeaza ca Polonia nu a notificat Bruxelles-ul cu privire la noua taxa.

“Comisia este ingrijorata ca aplicarea unei rate de taxare progresiva, bazata pe venituri, ofera un avantaj selectiv companiilor cu venituri mici, implicand astfel acordarea unui ajutor de stat conform definitiei acestuia in legislatia Uniunii Europene. Efectul structurii progresive este ca firmele cu venituri mici fie nu platesc nicio taxa pe retail, fie platesc un impozit semnificativ mai mic comparativ cu companiile cu venituri mari“, potrivit documentului citat.

Primele evaluari ale Comisiei arata ca taxarea progresiva a comerciantilor “nu este justificata de logica sistemului de taxe din Polonia“, prin care se urmareste colectarea de fonduri la bugetul general.

Polonia nu a demonstrat pana in prezent de ce marii operatori din retail ar trebui taxati diferit de jucatorii mai mici, arata CE.