Coca-Cola HBC este increzatoare in cresterea volumului vanzarilor in 2016

0
488

Coca-Cola Hellenic Bottling Company a experimentat o crestere a volumului vanzarilor cu 3,5% in pietele in curs de dezvoltare, in prima jumatate a acestui an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, dar si un declin  de 2,8% a volumului vanzarilor in segmentul pietelor consacrate. Romania este unul dintre motoarele cresterii pe pietele emergente.

Compania de imbuteliere a bauturilor racoritoare are o arie geografica de acoperire ce cuprinde 28 de tari. Pietele consacrate, conform criteriilor companiei sunt Austria, Cipru, Grecia, Italia, Irlanda de Nord, Republica Irlanda si Elvetia, unde evolutia pozitiva a volumelor comercializate a fost, in parte, afectata de vremea neobisnuit de rece.

Coca-Cola5Segmentul pietelor in curs de dezvoltare se refera la Croatia, Republica Ceha, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Slovenia, iar aceasta diviziune continua sa vada “bun impuls de crestere in volum”, cu o crestere de 3,5% in perioada mentionata.

Pietele emergente pentru Coca-Cola HBC sunt Armenia, Belarus, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei , Moldova, Muntenegru, Nigeria, Romania, Federatia Rusa, Serbia si Ucraina.

Nigeria, Romania si Serbia au fost principalele motoare ale cresterii volumului vanzarilor cu 0,5% pe segmentul  pietelor emergente, care au continuat sa fie afectat negativ de Rusia.

Volumul total al vanzarilor Coca-Cola HBC a crescut cu 0,1% pentru perioada aratata.

Puncte pozitive ale primei jumatati de an

Reprezentantii Coca-Cola HBC au declarat ca: ”Suntem multumiti de performanta noastra din prima jumatate a anului, si avem o baza solida pentru o crestere continua a volumului si veniturilor (in conditiile unei piete valutare neutre) in restul anului. In ciuda comparatiilor dure cu anul anterior, volumele comercializate in iulie au urcat. Cu acest impuls si cu o zi suplimentara de vanzare in al patrulea trimestru, suntem siguri ca vom avea o crestere a volumului pentru intreg anul in ansamblu.”

Coca-Cola HBC se asteapta ca segmentul constituit de pietele in curs de dezvoltare sa continue sa creasca in restul anului, desi intr-un ritm mai lent, deoarece in al treilea trimestru din anul anterior s-au inregistrat performante notabile.

Coca-Cola6Intre timp, cresterea volumului pe segmentul tarilor in curs de dezvoltare ar trebui sa se imbunatateasca in a doua jumatate a anului, in principal din cauza decelerarii asteptate a declinului pietei ruse si a cresterii continue din Nigeria. Scaderea volumului de pe pietele consacrate este de asteptat sa se domoleasca in mod considerabil in a doua jumatate a anului, in ciuda celui de-al treilea trimestru foarte puternic din 2015, care induce un efect de baza.

Venitul net din vanzari (in conditii de stabilitate a pietelor valutatre) al Coca-Cola HBC a crescut cu 2,4% in primul semestru din 2016 fata de aceeasi perioada a lui 2015, sau cu 3,0%, tinand cont daca avem in vedere diferenta de o zi; influenta valutara a continuat sa aiba un impact negativ, determinand o scadere de 3,4% a veniturilor nete din vanzari.