Lamaile turcesti vor fi supuse unor controale mai stricte din partea UE

0
750
lamai1

Decizia UE a venit in conditiile in care piata europeana se afla sub o tot mai mare presiune din cauza supraabundentei de lamai argentiniene si a unei culturi mai bogate de lamai spaniole.

Lamaile turcesti au fost adaugate pe o lista a Uniunii Europene a produselor considerate a reprezenta un risc pentru consum, din cauza prezentei reziduurilor de pesticide. Masura se concretizeaza in faptul ca importurile respective vor fi supuse unor controale mai numeroase, ce vor include si analize de laborator.

Un comunicat de presa al asociatiei spaniole interprofesionale Ailimpo arata ca anul trecut s-au gasit 10 loturi de lamai avand ca tara de origine Turcia, care contineau niveluri ridicate de reziduuri de bifenil. Analiza a confirmat un nivel de 8,56 mg per kg, in ciuda CMR stabilite de legislatia UE pentru aceasta substanta, de doar 0,01 mg per kg.

UE a declarat ca sporirea numarului de controale este recomandata in lumina “rapoartelor succesive de la Oficiul Alimentar si Veterinar al UE din 2009, 2010, 2011 si 2013 care confirma in mod repetat deficientele sistemului de control oficial turc privind comercializarea si utilizarea produselor fitosanitare, multe dintre acestea fiind interzise in UE, impreuna cu esantionarea oficiala foarte scazuta a loturilor exportate si a numarului limitat de laboratoare acreditate in mod corespunzator”.

Vestea a sosit in timp ce piata europeana a comertului cu lamai se confrunta cu un puternic aflux de lamai din Argentina si o productie record de lamai integistrata de Spania in sezonul 2016/17. Lamaile argentiniene Eureka se vand in prezent cu preturi cuprinse intre 0,85-1,2 € per kg, iar acestea ar putea scadea chiar mai mult in saptamanile urmatoare.

“Exista inca un volum mare de fructe, care trebuie sa fie vandute in regim de urgenta,” declara pentru Fruitnet, Tomás Amer, reprezentant al exportatorului spaniol Agri-Naturelle.

“Vorbim despre o lamaie care a calatorit timp de 20-25 de zile si pentru care nu va mai dura mult pana cand va ajunge in starea optima de coacere.”

Situatia va fi agravata atunci cand pe piata vor intra lamaile spaniole, in luna urmatoare. Productia spaniola de lamai Primofiori este deja gata de cules, si desi volumele care au ajuns pe piata sunt mici, este de asteptat ca vor creste in mod considerabil in urmatoarele doua-trei saptamani.

Previziunile initiale ale Ailimpo sugereaza ca productia in sezonul 2016/17 va atinge un volum de 980.000 de tone, o crestere de 22 de procente fata de sezonul anterior 2015/16 incheiat in luna august, cand s-au obtinut  802.680 de tone.

lamai2Fermín Sánchez de la compania Gruventa a avertizat ca va fi vital de a reglementa oferta in acest sezon, avand in vedere productia mai mare. El a salutat controalele impuse lamailor turcesti, mentionand ca acestea ar ajuta la reglarea volumului de limai comercializate pe piata europeana si ar impiedica intrarea daunatorilor si a bolilor. El a recunoscut ca piata este supusa unor presiuni considerabile si va fi o provocare pentru producatorii spanioli.

“Chiar, daca, calitatea culturii [spaniole] de lamai este extraordinara, nu putem spera sa atingem recordurile de randament din sezonul trecut”, a declarat el pentru Fruitnet.

“Cu toate acestea, cu un echilibru corect intre cerere si oferta, piata ar putea fi foarte dinamica.”

Amer declara ca el ramane optimist cu privire la perspectivele pentru noul sezon.

“Vom incepe recoltarea primei Primofiori saptamana viitoare sau cam asa ceva. In acest stadiu, ne asteptam ca preturile sa fie mai mult sau mai putin in linie cu sezonul trecut [atunci cand penuria a dus la preturi mai mari si randamente exceptionale pentru cultivatori], dar va trebui sa mai asteptam inca 15-20 de zile pentru a obtine o idee mai clara “, a spus el.

Sánchez a cerut industriei spaniole sa desfasoare o campanie de marketing international, sustinand ca este o “prioritate” avand in vedere recolta mult mai mare a acestui sezon.