Companii moldovenesti, la export, datorita granturilor

0
784

Unitatea de Implementare a Proiectului Ameliorarea Competitivitatii din Republica Moldova a aprobat spre finantare alte 7 dosare de dezvoltare a afacerilor orientate la export.

Companiile vor beneficia de asistenta financiara nerambursabila pentru a-si spori competitivitatea pe pietele externe de desfacere. Printre beneficiarii proiectului se numara producatori de textile, uleiuri vegetale, ceaiuri, de produse electronice si mecanice, precum si servicii si tehnologii informationale, transmite IPN.

export_2Potrivit unui comunicat de presa al echipei proiectului, unul dintre acestia este producatorul de uleiuri „Azamet Grup”, care intentioneaza sa scoata o serie de produse noi la export, cum ar fi painea, inclusiv fara gluten, cu adaos de faina din seminte de struguri sau faina din seminte de canepa.

La fel, este vorba despre paste din aceleasi ingrediente, precum si lapte de canepa fara continut de lactoza. In acest sens, compania a aplicat pentru finantarea serviciilor de elaborare a fiselor tehnologice pentru noile produse, a unei strategii de marketing, precum si dezvoltarea instrumentelor de marketing a acestora – marci comerciale, brosuri si cataloage, site web.

Un alt beneficiar este compania „Ritlabs”, dezvoltatorul renumitului client postal „The Bat”, utilizat de clienti din mai multe tari. Intreprinderea va beneficia de consultanta in elaborarea strategiei de dezvoltare pe termen mediu, auditarea proceselor interne ale companiei si analiza pietei regionale si internationale de servicii de mailing.

marketing_2Compania „Vintoia-Exim” din Nisporeni va primi un grant pentru dezvoltarea unor linii noi de produse din fructe uscate si rehidrate, in special prune, visine, mere, pere si tomate, care vor fi exportate pe pietele Uniunii Europene si CSI. Vor fi elaborate politicile de produs, de pret si de promovare, incepand de la ambalaj si terminand cu organizarea participarii la o serie de expozitii specializate.

Ceaiurile moldovenesti din plante vor ajunge pe mesele consumatorilor din Turcia Namibia si Belarus. Societatea comerciala „Doctor-Farm” produce o gama de 40 de tipuri de ceaiuri cu adaosuri din plante si intentioneaza sa exporte pentru prima data cu sprijinul PAC II.

Directorul PAC II, Aureliu Casian, ii indeamna si pe alti producatori moldoveni sa aplice la proiect pentru a beneficia de finantare nerambursabila, dar si pentru a-si dezvolta afacerile si a intra pe pietele externe de desfacere.

export_6PAC II ofera granturi in valoare de pana la 200 de mii de lei. De sustinere financiara pot beneficia IMM-urile din tara care vor sa exporte. Banii sunt oferiti pentru servicii de consultanta. De la lansarea PAC II au fost aprobate spre finantare 14 dosare, alte 3 sunt in proces de evaluare.