Consolidarea relatiilor comerciale pentru alimente pe ruta Romania – China

0
50

Ministerul roman al Agriculturii a anuntat ca a avut loc o noua discutie intre delegatii Republicii Populare Chineze si autoritatile romane, in care Beijingul si-a aratat sprijinul pentru o mai buna pozitionare a produselor agroalimentare romanesti pe piata din China.

Romania vrea sa exporte in China miere, vin, floarea soarelui si carne de bovine, a anuntat Ministerul Agriculturii.

Alte teme ale discutiilor au vizat identificarea unor solutii pentru transportul marfurilor, consolidarea cooperarii pentru transferul de tehnologie si a investitiilor chinezesti in Romania, precum si stimularea schimburilor comerciale.

“Principalele teme au vizat aspecte privind exportul produselor agroalimentare in China, deschiderea pietei chineze pentru produsele romanesti, cum ar fi mierea, vinul, floarea soarelui, carnea de bovine si identificarea unor solutii pentru transportul marfurilor, consolidarea cooperarii pentru transferul de tehnologie si a investitiilor chinezesti in Romania, precum si stimularea schimburilor comerciale”, a informat Ministerul Agriculturii.

apaIn cadrul intalnirii, reprezentantii chinezi au prezentat detaliile unui plan ambitios pentru transportul marfurilor din Romania folosind trenul express dintre China si Uniunea Europeana, prin portul Pireu.

De asemenea, au fost expuse avantajele tehnologice de care beneficiaza agricultura chineza, privind sistemele de irigatii si utilajele agricole, iar partea chineza si-a manifestat interesul pentru consolidarea cooperarii in tehnologia si industria agricola in vederea obtinerii unor avantaje mutuale, un model in acest sens fiind Parcul Stiintific si Tehnologic pentru Agricultura China-Romania.