Cresterea inflatiei in Turcia a dus la o criza fara precedent a stocurilor de capace de borcan

0

Capacele de borcan au devenit atat de greu de gasit pe piata turceasca incat oamenii au inceput sa le fure, remarca Bloomberg, potrivit AGERPRES.

Pe fondul cresterii inflatiei, populatia Turciei face atat de multe conserve de legume si fructe la borcan, in casa, pentru a fi pregatiti pentru iarna, cand preturile la alimente sunt mai mari. Este o dovada a perceptiei populatiei fata de directia in care se indreapta economia, puncteaza Bloomberg.

Turcia se afla in acest moment intr-un moment de relaxare a inflatiei, dupa ce, in urma cu doar cateva luni, rata inflatiei a atins cel mai ridicat nivel de la venirea la putere a presedintelui Recep Tayyip Erdogan in urma cu 16 ani. Si rata somajului este aproape de maximul istoric, asa se explica faptul ca turcii fac conserve de legume si fructe in casa.

„Oamenii cred ca preturile vor creste la iarna, astfel ca isi iau masuri de prevedere”, explica Ibrahim Bilici, proprietarul unui magazin care vinde articole ieftine. „Fac munca asta de aproape 30 de ani si nu am vazut nimic asemanator”, a adaugat el.

Preturile la fructe si legume, in crestere cu peste 70%
In luna aprilie a acestui an, preturile la fructe si legume au inregistrat o crestere in ritm anual de aproape 73%. In pofida masurilor luate de autoritati printre care si infiintarea de magazine de stat care sa vanda fructe si legume la preturi subventionate, turcii simt nevoia sa stranga cureaua si sa faca economii pentru a nu ajunge intr-o situatie critica peste iarna.

Atunci cand fac conserve de legume si fructe oamenii de obicei refolosesc borcanele din anii trecuti, dar inlocuiesc capacele de metal. De aici apare deficitul.

In prezent, capacele de borcan se vand in Turcia cu 0,7 lire (12 centi) bucata, dublu fata de pretul de anul trecut.