Unilever adopta etichete anti-deseuri pe ambalajele alimentare

0
124

Unilever plaseaza o noua eticheta pe ambalajele anumitor produse alimentare ale sale imediat dupa textul „a se consuma de preferinta inainte de (best before)”: „adesea bun de consumat si dupa data mentionata (often good after)”. Initiativa, dezvoltata in colaborare cu Too Good To Go si cu jucatorii din industrie, isi propune sa reduca risipa alimentara la nivelul consumatorilor.

Eticheta „adesea buna si dupa data mentionata pe ambalaj” este rezultatul colaborarii dintre start-up-ul danez Too Good To Go si o serie de producatori de alimente si bauturi, inclusiv Unilever, Carslberg si Arla Foods.

„53% dintre europeni nu stiu diferenta dintre „a se consuma de preferinta inainte de” si „a se cosnuma pana la data de”, atunci cand vine vorba de etichetarea produselor alimentare”, a declarat Mette Lykke, CEO Too Good To Go, pentru FoodNavigator.

Cu toate acestea, cele doua marcaje au, de fapt, sensuri foarte diferite. Data de expirare inseamna ca un consumator poate ajunge sa se imolnaveasca „grav” de la consumul articolului daca data este depasita. In schimb, „a se cosnuma de preferinta inainte de” este doar un marcaj indicativ pentru data recomandata pentru consumul respectivului aliment.

„Daca produsul nu miroase si are un gust bun, poate fi mancat fara probleme”, a explicat reprezentantul start-up-ului. “Aceste neintelegeri pot cauza tone de deseuri alimentare la nivelul consumatorilor fara niciun motiv”, a explicat CEO-ul. „Prin urmare, am decis sa facem echipa cu o serie de producatori de alimente pentru a regandi schema. „Best before / A se consuma de preferinta inainte de” este o indicatie care are legatura cu calitatea alimentelor si nu cu siguranta alimentelor. Inca este sigur sa consumi acel produs chiar si dupa data indicata si este de datoria consumatorului sa-si foloseasca simturile si bunul simt. Am vrut sa clarificam acest lucru adaugand „adesea bun si dupa data mentionata” la etichetarea datei.”

Carslberg si Arla Foods au adaugat textul la anumite beri si, respectiv, produse lactate, iar Unilever a adoptat eticheta pentru cele trei noi miniportii de taitei de orez Knorr, care se lanseaza in Danemarca, Suedia, Finlanda si Norvegia in aceasta toamna.

Pentru Unilever, masura se aliniaza unui subiect „foarte invocat” de pe agenda sa, a declarat un purtator de cuvant al firmei.

„Lucram la numeroase initiative ale brandurilor noastre alimentare, precum Knorr si Hellmann, pentru a determina un mod mai durabil de consum alimentar. Nouazeci si cinci la suta dintre legumele si ierburile din produsele noastre alimentare la nivel global sunt obtinute in mod durabil si dupa fiecare recolta folosim resturile de legume pentru a fertiliza campurile noastre pentru a evita risipa.”

“O mare parte dintre produsele Knorr sunt uscate, ceea ce inseamna ca au de obicei o durata de valabilitate lunga. Uscarea alimentelor este un mod antic de conservare a alimentelor si procesul nostru de uscare, prin urmare, pastreaza in mod natural produsele si nutrientii”, a continuat purtatorul de cuvant al Unilever.

electronicCu toate acestea, compania a remarcat ca „mult prea multe” produse alimentare sunt aruncate la gunoi in toata lumea. Intr-adevar, se estimeaza ca aproximativ 1,3 miliarde de tone de produse alimentare se pierd sau se irosesc in fiecare an, ceea ce reprezinta aproximativ o treime din alimentele produse pentru consumul uman. In tarile dezvoltate, majoritatea este risipita de gospodarii.

„Normal, ca vrem sa ne asiguram ca oamenii mananca mai multe alimente, si cat mai putine sunt irosite. Prin urmare, dorim sa le spunem consumatorilor nostri sa priveasca produsul alimentar, sa-l miroase sau sa il guste, inainte de a-l arunca.

Pentru ca acest mesaj sa ajunga la un numar cat mai mare de consumatori am inceput anul acesta sa a aplicam pe ambalajele noastre fraza „adesea bun si dupa (data mentionata)/often good after” imediat dupa etichetarea „a se consuma de preferinta pana la data de / best before” de pe ambalajele noastre alimentare. Vom aplica acest mesaj la noile lansari de produse alimentare, acolo unde fraza are sens, si pe produsele existente atunci cand este necesara o actualizare designului ambalajului.”

Multinationala nu va aplica noua mentiune pe toate produsele sale alimentare simultan, pentru a evita deseurile de ambalaje inutile.

Purtatorul de cuvant a continuat:

„La inceputul anului 2020, mai multe produse vor adopta textul in special pe pietele tarilor nordice. Alte piete Unilever analizeaza posibilitatea implementarii textului, care trebuie sa respecte insa legislatia locala.”