Ce inseamna mancare „naturala”? Cercetatorii dezvolta un indice pentru a imbunatati transparenta, simplitatea si increderea

0
128

Cercetatorii au elaborat un indice cuprinzator care masoara gradul de naturalete al alimentelor. Instrumentul integrativ ar putea „imbunatati in mod semnificativ transparenta, simplitatea si increderea pe piata alimentelor”, a declarat pentru FoodNavigator Luis Food Sánchez-Siles, reprezenantul Hero Group.

Termenul „natural” este des intalnit pe ambalajele alimentare, indiferent daca-l gasim pe ambalajele pentru batoane muesli, pe cutiile de cereale pentru micul dejun sau pe ambalajele unor produse de cofetarie. Dar, in acest context, ce inseamna de fapt adjectivul? Consumatorii pot fi siguri ca un produs astfel etichetat este „sanatos”, procesat minim sau fara aditivi?

Producatorul elvetian de alimente Hero Group, care fabrica alimente pentru bebelusi si sugari, gemuri, paine fara gluten, kit-uri pentru decorarea prajiturilor si batoanelor de cereale de cereale, s-a aflat in fata acestor intrebari.

„Am constatat ca nu exista o definitie standard despre ce inseamna ingredientele naturale in alimente si asta a generat multe discutii interne in compania noastra”, a spus dr. Luis Manuel Sánchez-Siles, director de cercetare si nutritie la Hero Group.

„Ne-am dat seama ca aceasta este o problema la nivel mondial care produce confuzie in randul consumatorilor, precum si la alegeri suboptimale ale consumatorilor, ca urmare a utilizarii necorespunzatoare de catre industriei a revendicarilor legate de naturaletea unui produs.”

Pentru a intelege mai bine ce inseamna „natural” din punct de vedere al consumatorului, Hero Group a realizat un parteneriat cu ETH Zurich si Universitatea din Murcia si a publicat studiu stiintific in 2017 in revista Trends in Food Science and Technology (Tendinte in stiinta si tehnologia alimentelor).

Si acum, acest studiu – alaturi de o serie de opinii juridice, stiintifice si tehnice – i-au ajutat pe cercetatori sa dezvolte un indice cuprinzator si standardizat care masoara gradul de naturalete al produselor alimentare.

„Practic, propunem o posibila solutie la o problema care nu a fost rezolvata”, a declarat dr. Sánchez-Siles pentru FoodNavigator. „Credem cu tarie ca utilizarea indicelui de naturalete alimentara (FNI-Food Naturalness Index) ar putea imbunatati semnificativ transparenta, simplitatea si increderea pe piata alimentara.”

Indicele de naturalete alimentara
FNI masoara gradul de naturalete al unui produs alimentar pe o scara de la unu la cinci.
“FNI este similar cu sistemul NutriScore, a explicat dr. Sánchez-Siles, referindu-se la logo-ul de pe parte frontala a ambalajelor care semnalizeaza compozitia nutritionala a unui aliment, “dar in loc sa masoare calitatea nutritionala, acesta masoara gradul de naturalete al produselor alimentare”.

Indicele are in vedere patru criterii principale pentru masurarea naturalitatii: diferitele practici agricole care, in conformitate cu legislatia si standardele, prezinta diferente in utilizarea ingrasamintelor si pesticide si, prin urmare, influenteaza cantitatea de contaminanti. (de exemplu, un produs alimentar organic pentru copii este considerat mai natural decat un produs conventional adresat adultilor); numarul de aditivi declarati in produs; numarul de ingrediente inutile / neasteptate; numarul de ingrediente prelucrate, utilizarea tehnologiilor minime de prelucrare si tipul de depozitare utilizat (depozitare in sistem congelat, refrigerat sau ambientala).

Pentru a evalua masura in care FNI este asociat perceptiilor consumatorilor privind „naturaletea”, echipa de cercetare a testat indicele pentru 30 de produse, cu consumatori din Elvetia. „Rezultatele au aratat ca FNI se aliniaza perceptiilor consumatorilor asupra naturaletii alimentului”, a spus dr. Sánchez-Siles.

FNI ar putea ajuta la stabilirea unor reglementari in domeniu
Potrivit echipei de cercetare, FNI ar putea avea un „impact semnificativ” asupra mediului alimentar. Acest lucru, desigur, se va baza pe colaborarea dintre industrie, mediul academic si factorii de decizie, a declarat directorul Hero Group, „pentru a combate revendicarile inselatoare si pentru a oferi consumatorilor informatii mai bune si mai transparente”.

„La sfarsitul zilei, toti suntem consumatori si meritam transparenta, simplitate si claritate atunci cand alegem alimentele,” explica Dr. Luis Manuel Sánchez-Siles, director de cercetare si nutritie la Hero Group.

FNI ar putea ajuta factorii de decizie sa stabileasca o definitie si sa stabileasca reguli si cerinte cu privire la revendicarile legate de atributul de natural al alimentelor, a continuat dr. Sánchez-Siles.

„Aplicarea FNI sau a unui scor similar ar duce la un proces de evaluare a achizitiei mai transparent, mai simplu si mai obiectiv de catre consumatori.”

Indicele ar putea juca, de asemenea, un rol important in mediul academic. De exemplu, s-ar putea evalua daca naturaletea alimentara este legata de alte aspecte alimentare, cum ar fi gradul de procesare (folosind clasificarea NOVA), calitatea nutritionala (folosind NutriScore) sau masuratori de durabilitate (folosind evaluarea ciclului de viata).

Reformularea si etichetarea frontala
Echipa spera ca indicele va ajuta producatorii de produse alimentare sa isi reformuleze produsele pentru a fi mai naturale.

„FNI ar putea furniza un instrument bun pentru dezvoltarea de noi alimente si reformularea celor existente catre produse alimentare mai naturale”, a sugerat Sánchez-Siles.

Intr-adevar, Hero Group foloseste FNI pe plan intern, din 2016.

„Datorita utilizarii sale, am avansat semnificativ in ceea ce priveste construirea portofoliului nostru de produse alimentare naturale,” arata directorul de cercetare si nutritie de la Hero Group. ”Iar acest lucru a fost posibil deoarece am putut calcula acest indice folosind informatii care sunt usor de inteles de catre toata lumea.”

Alt beneficiu al FNI este acela ca el ar putea fi utilizat de catre producatori si comercianti in etichetarea produselor. Aceste companii ar putea folosi FNI pentru a comunica faptul ca produsele lor sunt naturale intr-un mod usor de inteles de catre consumatori.