Deloitte CE Top 500: apetitul pentru consum mentine Romania in top

0
266

Apetitul crescut pentru consum a facut ca retailul sa fie motorul cresterii Romaniei in anul trecut, plasand tara noastra pe locul al IV-lea in cea de-a 10-a editie a Deloitte CE Top 500, care are ca tema transformarea digitala. Potrivit clasamentului, veniturile totale ale companiilor din Romania prezente in CE Top 500 au fost de 46,4 miliarde euro, in crestere usoara fata de 2014.

Companiile din retail au inregistrat cea mai mare rata de crestere de 17,8%, reprezentand 20% din totalul companiilor romanesti prezente in clasament.

In 2015, rata medie a cresterii anuale in euro a companiilor romanesti a fost de 6%, fata de 5,3% in anul anterior. Cu 46 de companii in clasament, la fel ca anul trecut, Romania isi mentine pozitia. 25 de companii romanesti si-au imbunatatit pozitia in clasament, iar cinci companii noi au intrat anul acesta.

consum2Veniturile cumulate ale tuturor companiilor prezente in CE Top 500 se ridica la 685 miliarde euro, reprezentand o crestere medie anuala de 1,7% fata de 682 miliarde euro in anul anterior. In plus, veniturile minime necesare pentru ca o companie sa intre in clasament au crescut cu 3% pana la 473 milioane euro. Aceasta este a zecea oara cand Deloitte analizeaza cele mai mari companii din cele 18 tari din Europa Centrala si Ucraina (500 de companii, 50 de banci, 50 de companii de asigurare).

Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania, a spus: ”Clasamentul din acest an este o confirmare a faptului ca Romania se gaseste pe un trend ascendent impreuna cu celelalte tari din Europa Centrala. Romania trebuie sa continue dezvoltarea in infrastructura si sa-si imbunatateasca sistemul educational si cel sanitar pentru a putea furniza servicii mai bune si a atrage investitii in productie”.

Automobile Dacia este cea mai bine plasata companie romaneasca in Deloitte CE Top 500, ocupand pozitia 25 in clasamentul regional si inregistrand o crestere a veniturilor de 1,7% (4,3 mld. EUR), fiind urmata de OMV Petrom, pe locul 27 (4 mld EUR) si Rompetrol Rafinare, pe locul 52 (2,5 mld EUR).

consum4Desi puternic afectata de scaderea pretului petrolului, industria energiei si resurselor a contribuit semnificativ la pozitia Romaniei in clasamentul final, generand venituri de 17 miliarde euro, urmata de industria bunurilor de consum cu 15 miliarde euro.

Companiile cu cea mai spectaculoasa evolutie in clasament au fost Tinmar (care a urcat 92 de pozitii pana pe locul 308), Lidl (a urcat 79 de pozitii pana pe locul 185) si Mega Image (a urcat 74 de locuri pana pe locul 266). Profi Rom Food este compania cu cea mai mare rata de crestere anuala a veniturilor de 38,1% in randul companiilor romanesti.

Lars Wiechen, Partener Coordonator al departamentului de Consultanta Financiara, a spus: ”Cresterea a fost impulsionata de productie industriala si exporturi in anii 2013 – 2014 si de revenirea treptata a cererii interne, in 2014. 2015 a fost caracterizat de cresterea consumului si a investitiilor. Este de asteptat ca Romania sa surclaseze alte tari din regiune in 2016, iar in anii urmatori se anticipeaza o crestere solida”.

consum5Pentru intocmirea raportului CE Top 500, Deloitte a realizat un sondaj in randul liderilor celor mai mari companii din regiune, iar 17% dintre companiile romanesti prezente in clasament au raspuns ca transformarea digitala reprezinta o prioritate si ca integrarea ultimelor tehnologii in beneficiul consumatorilor este un deziderat.

“Crearea unei culturi digitale eficiente reprezinta un efort constient. Companiile mature din punct de vedere digital lucreaza la propria cultura in mod constant. Liderii acestor companii sunt de parere ca firmele lor fac eforturi constiente pentru a incuraja asumarea riscului, agilitatea si colaborarea”, a spus Cosmin Costea, Director de Strategie Deloitte Digital.

Primele cinci locuri in clasamentul CE Top 500 sunt identice cu cele de anul trecut. PKN Orlen (Polonia) isi mentine pozitia de lider al regiunii in ciuda scaderii veniturilor cu 17,2%. MOL (Ungaria) este pe locul al doilea si in acest an, cu venituri cu 15,6% mai mici fata de anul trecut. Škoda Auto (Cehia) este pe locul al treilea, cu o crestere de 6,3%. Locurile IV si V sunt ocupate de Jeronimo Martins Poland si Polskie Górnictwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) din Polonia.

Metodologie

consum7Clasamentul CE Top 500 este realizat pe baza veniturilor din vanzari inregistrate in situatiile financiare individuale sau consolidate pentru anul fiscal 2015. A 10-a editie a raportului include cele mai mari companii din 18 tari din Europa Centrala si de Est, plus Ucraina, pe baza veniturilor raportate pentru anul financiar anterior, cele mai mari banci pe baza activelor totale si cele mai mari companii de asigurare dupa primelor brute subscrise. Clasamentul include 500 de companii de top, 50 de banci si 50 de companii de asigurare