Exporturile de fructe si legume din Grecia catre Romania amenintate

0
865

Exporturile de produse alimentare din Grecia in Romania ar putea fi in pericol, deoarece Guvernul roman a adoptat un proiect de lege care obliga marile magazine alimentare sa asigure ca cel putin 51% sortimentul de fructe si legume de pe rafturile lor sa fie de origine nationala.

Luand cuvantul la insider.gr, dl Giorgos Polichronakis, consilier special al ”Association of Greek Fruit, Vegetable and Juice Exporting Companies, INCOFRUIT – HELLAS” (Asociatiei greaca a companiilor exportatoare de fructe, legume si sucuri, INCOFRUIT – HELLAS), a declarat ca

“Nu este prima data cand Romania a incercat sa promoveze o astfel de lege. Acest lucru s-a mai intamplat si anul trecut, in luna octombrie si prevederile ei au fost suspendate prin interventia Uniunii Europene. O astfel de lege, in opinia noastra, este contrara dreptului Uniunii, deoarece nu ia in considerare reglementarile UE cu privire la piata libera si la libera circulatie a marfurilor.”

Exporturile de fructe si legume din Grecia in Romania se ridica la aproximativ 170.000 de tone pe an.

“Alarma a fost trasa de catre autoritatile elene inainte ca orice fel de prejudiciu sa fi fost cauzat. Pentru ca, riscurile pentru exporturile grecesti este foarte mare, chiar si in cazul in care UE reactioneaza impotriva ei.”

In 2015, exporturile la aproape toate tipurile de fructe grecesti au prezentat o evolutie pozitiva, fapt care consolideaza tendinta de a avea o mai mare penetrare pe piata romaneasca a fructelor si legumelor din Grecia.

In conformitate cu datele publicate de Oficiul pentru Finante si Afaceri Comerciale al Ambasadei Greciei la Bucuresti, exporturile grecesti in Romania a crescut cu 19% in prima jumatate a anului 2015, cu posibilitati  semnificative pentru o crestere accelerata si in viitor pe sectorul fructelor, legumelor si al domeniului alimentar, in special datorita reducerii TVA-ului de la 24% la 9%, de la 1 iunie 2015.