Declaratia a fost facuta de Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Achim Irimescu, care a participat in 8 septembrie 2016 la cea de-a VII -a editie a „Zilei Porumbului”, eveniment organizat in localitatea Orezu, judetul Ialomita, de catre Asociatia Producatorilor de Porumb din Romania.

Cu ocazia evenimentului, ministrul a vizitat o serie de culturi de porumb si a discutat cu reprezentantii companiilor despre problemele si rezultatele acestora. El a explicat ca 2016 a fost un an dificil pentru fermieri, amintind de problema subventiilor primite cu intarziere, dar a dat asigurari ca aceasta a fost o situatie care nu se va mai repeta in anii ce vor urma.

La finalul vizitei ministrul a concluzionat „Productia agricola din anul 2016 este favorabila, in ciuda unui an destul de secetos. Cu totii ne dorim ca Romania sa devina cel mai important producator de porumb din Uniunea Europeana, deocamdata Franta cu o suprafata cultivata mai mica decat a tarii noastre obtine o productie mai mare, asta si din cauza faptului ca fermierii romani nu au posibilitatea sa aplice tehnologii adecvate. Ne dorim ca in viitor sa apara si in Romania cat mai multe ferme comercial viabile.

La Ziua Porumbului 2016 au fost invitati anul acesta peste 1.500 de agricultori din judet si din tara, iar in cadrul manifestarii, pe langa prezentarea productiilor la hibrizii folositi si a noilor modele de masini si utilaje agricole, au avut loc discutii despre rentabilitatea culturilor si problemele intampinate in acest an agricol.