Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard ar fi renunțat la oferta de achiziție a Carrefour, după ce Guvernul francez și-a exprimat ferm opoziția, informează Reuters, citat de Agerpres.

Decizia de retragere a ofertei a fost anunțată pe surse de Reuters, și ar fi venit după întrevederea dintre ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire şi fondatorul Couche Tard, Alain Bouchard.

La această întâlnire, Bouchard ar fi promis că grupul canadian va investi trei miliarde de euro în Carrefour şi va păstra locurile de muncă timp de doi ani.

În plus, Bouchard ar fi promis că noua entitate rezultată în urma fuziuni va fi listată atât la bursa de la Toronto cât și la cea de la Paris iar actualul director de la Carrefour, Alexandre Bompard şi omologul său de la Couche-Tard, Brian Hannasch urmau să fie co-directori generali la noua entitate.

Cu toate acestea, ministrul francez al Economiei nu a revenit asupra deciziei de opoziție și și-a menținut nemulțumirile față de preluarea Carrefour de către o companie străină, adăugând că orice astfel de tranzacţie este imposibilă înaintea alegerilor prezidenţiale din 2022, susţin sursele.

„Poziţia mea este un nu politicos, însă este un răspuns clar şi definitiv”, a declarat anterior Bruno Le Maire într-un interviu pentru postul de televiziune BFMTV. „Ceea ce este în joc este securitatea alimentară a ţării noastre… securitatea alimentară este un subiect strategic pentru ţara noastră şi de aceea nu vindem un mare retailer francez”, a subliniat Bruno Le Maire. Acesta a mai spus că „grupul Carrefour este cel mai mare angajator privat din Franţa cu aproape 100.000 de salariaţi”, adăugând şi că grupul „este responsabil pentru aproape 20% din distribuţia de alimente în Franţa”.

Filmul ofertei

Alimentation Couche-Tard a anunțat miercurea trecută că analizează o posibilă preluare a grupului francez de distribuţie Carrefour SA, prezent şi pe piaţa din România.

Couche-Tard a precizat că oferă 20 de euro pentru fiecare acţiune Carrefour, iar o posibilă preluare ar permite grupului canadian să îşi extindă prezenţa în Europa, unde grupul francez are peste 2.800 de supermarketuri şi 703 hypermarketuri, precum şi în America Latină.

Nu este prima oară când Guvernul de la Paris se opune preluării unei firme franceze de către o companie străină. În 2005, s-a opus preluării Danone de către grupul american PepsiCo, iar mai recent a aprobat în condiții stricte achiziţionarea operaţiunilor din domeniul energetic ale Alstom SA de către grupul american General Electric Co.

Carrefour: peste 100.000 de angajați doar în Franța

Carrefour, companie care operează o gamă largă de magazine, de la mici magazine de proximitate până la hypermarketuri, are aproximativ 105.000 de angajaţi în Franţa.

Concernul francez are peste 10.100 de magazine în 34 de țări, fiind al doilea cel mai mare retailer la nivel mondial și numărul unu în Europa.

În România, Grupul Carrefour are 341 de magazine, dintre care 37 hipermarketuri ‘Carrefour’, 262 supermarketuri (221 magazine ‘Market’ și 41 magazine ‘Express Orange’, 42 magazine de proximitate ‘Express’, 8 magazine de proximitate ‘Contact’, cât și un magazin online pe www.carrefour.ro.