Departamentul American al Agriculturii (USDA) estimează că Rusia va deveni cel mai mare exportator global de grâu, informează site-ul rt.com, citat de Agerpres.

Dacă estimările vor fi validate, Rusia va deveni lider în exportul de grâu în sezonul 2020 – 2021, în pofida introducerii unei taxe la exporturile de grâu, precum şi a unei cote la exporturile de cereale.

Taxă la export, aprobată în decembrie

Autoritățile de la Moscova au introdus o taxă pentru exportul de grâu rusesc la mijlocul lunii decembrie 2020, dar acest lucru nu va împiedica Rusia să redevină cel mai mare exportator global de grâu, conform USDA.

Luni, preşedintele Uniunii Exportatorilor de Cereale din Rusia, Eduard Zernin, a declarat pentru pentru Reuters că Moscova analizează o posibilă majorare a taxelor la exporturile de grâu, preconizate în prezent la 25 de euro pe tonă în perioada 15 februarie – 30 iunie.

„Taxa la exporturile de grâu este destinată să stabilizeze preţurile la cereale pe piaţa internă. Cu toate acestea, preconizata taxă de 25 de euro a fost deja aproape absorbită de pieţele globale”, a spus Zernin.

Două surse din apropierea discuţiilor au declarat pentru Reuters că Guvernul rus analizează posibilitatea majorării taxei la exporturile de grâu până la 50 de euro pe tonă, adăugând că există şanse ca noul nivel al taxei să fie aprobat în curând. Una din surse a mai spus că majorarea ar putea intra în vigoare din 15 februarie sau 15 martie, dacă va fi aprobată de Guvern.

În ultimii 20 de ani, Rusia a trecut de la o ţară dependentă de importurile de grâu la una care este responsabilă pentru o cincime din vânzările mondiale, graţie solului fertil care produce recolte mari la preţuri atractive.