Halvest Holding: Potentialul de crestere al companiei este foarte mare pe mai multe directii

0
883

Eid Rahmeh, business development manager al companiei libaneze Halvest (Sal) Holding, care a achizitionat in toamna anului trecut pachetul majoritar de actiuni al producatorului de legume congelate Frigorifer de la gigantul american Smithfield, a explicat pentru Profit.ro care sunt planurile dupa preluare.

Legat de decizia de veni in Romania, Eid Rahmeh spune ca ”a fost o oportunitate de a investi in sectorul agroalimentar care reprezinta business-ul principal al grupului. Nu avem in plan sa ne extindem catre alta zona geografica”.

Frigorifer_3Reprezentantul Halvest (Sal) Holding spune ca este prima investitie pe care compania libaneza o face in Romania. Cu toate acestea, proprietarii grupului ar fi rude cu omul de afaceri Mounir Halawani, persoana de la care Smithfield a achizitionat 50% din companie in urma cu 11 ani.

Halvest (Sal) Holding este o companie inregistrata in Liban, care investeste in domenii precum FMCG sau agricultura. Halvest Holding a devenit actionarul majoritar al companiei Frigorifer cu 58,8%, dupa ce, in luna noiembrie a anului trecut, a preluat un pachet 49,8% de la Smithfield si 10% de la compania cipriota Spaskort. Celalalt actionar important al companiei a ramas firma Spaskort Holdings Limited cu 39,9%.

In 2014, Frigorifer a inregistrat afaceri de 17,8 milioane de lei si pierderi de 3,7 milioane de lei.

Frigorifer_4”Rezultatele pentru 2015 s-au imbunatatit semnificativ fiindca am inchis cu o cifra pozitiva si proftabila”, a spus Eid Rahmeh fara a preciza date exacte.

Pentru 2016, libanezii mizeaza pe cresterea productiei si a vanzarilor pe fondul interesului tot mai mare pentru legumele congelate, obiceiurilor de cumparare care se schimba catre un consum de mancare mai sanatoasa si atentiei sporite pentru sanatate, in general, precum si a altor factori macroeconomici cum ar fi scaderea TVA si cresterea inregistrata de economia romaneasca.

Fabrica Frigorifer din Tulcea are o capacitate de productie de 5.000-6.000 de tone pe an si un depozit cu o capacitate de stocare de 16.000 de tone, printre cele mai mari din tara. Principalele branduri produse aici sunt Casa Taraneasca si Edna. Compania are ca domeniu de activitate si serviciile logistice. Piata de legume congelate din Romania se ridica la circa 15.000 de tone anual, potrivit monitorizarilor Nielsen Romania, fara a lua insa in calcul vanzarile de legume congelate vrac.

Frigorifer_5”Potentialul de crestere este foarte mare pe mai multe directii. O prioritate pentru noi este sa pozitionam brandul Casa Taraneasca ca lider pe piata romaneasca in categoria legume congelate pentru ca este singurul brand produs in Romania din legume cultivate local”, a explicat Eid Rahmeh.

Incepand cu acest an, produsele Frigorifer ajung si pe piete externe.

”Am inceput din acest an exporturile si tintele noastre principale sunt pietele in crestere din Orientul Mijlociu si nordul si vestul Africii”, a spus Eid Rahmeh.

Frigorifer_6Compania Frigorifer a fost infiintata in 1991, iar opt ani mai tarziu este achizitionata de omul de afaceri Mounir Halawani. In 2005, grupul Smithfield a cumparat  50% din actiunile Frigorifer, intreaga afacere consolidandu-si cele doua domenii de activitate, pe care le ofera si in prezent: legume congelate si servicii logistice. La finalul anului 2015, Smithfield Romania a decis sa renunte la distributia de alte produse decat cele din carne de porc, astfel ca activele Frigorifer au fost vandute catre Halvest (Sal) Holding.