Investitie de 5 mil. de euro intr-o fabrica de apa minerala de lux, deschisa la Ocna de Fier

0
1041

Trei oameni de afaceri timisoreni cu investitii in energie, turism si servicii medicale au inaugurat in luna iunie o fabrica de apa minerala in localitatea Ocna de Fier din judetul Caras-Severin.

Apa AUR’A, cu un PH ridicat si continut de aur si argint, este pozitionata pe segmentul de lux si destinata in principal exportului, iar in Romania va fi distribuita preponderent in hoteluri si restaurante.

apa_minerala4Investitia face parte dintr-un proiect de 5 milioane de euro. Prima etapa, care a inclus lucrarile de proiectare, documentele, analizele, avizele, autorizatiile, hala de productie, linia de imbuteliere, realizarea branding-ului, dar si constructia efectiva si amenajarile, a fost gata in luna februarie a acestui an, se arata intr-un comunicat al investitorilor transmis luni Profit.ro.

Fabrica a inceput sa produca in luna iunie si are o capacitate de 2 milioane de sticle pe luna. Aproximativ 80% din productie se exporta si exista deja contracte de distributie pentru Germania, Cehia, Slovacia, Belgia, Austria, dar si pentru mai multe tari din Asia, printre care si China. In Romania, apa va ajunge la distribuitori din zona HoReCa.

apa_mineralaCa parametri de calitate si proprietati, AUR’A depaseste toate apele aflate pe piata romaneasca, chiar si pe cele ale unor mari grupuri internationale, sustin proprietarii fabricii, care adauga ca in termeni de calitate a produsului, acesta se poate compara cu oricare apa din zona premium si de lux din lume.

“Ne pozitionam ca o apa de top, respectam un standard, oferim un produs corect si de o calitate extraordinara, plecam pe un drum greu, dar avem incredere ca facem ceea ce trebuie. Numele este o combinatie : <<aur>> – aur pe care il contine apa si <<a>> de la argint, de asemenea un element prezent in aceasta apa. Cele doua ii dau practic valentele care o fac atat de speciala”, a declarat in comunicat Horatiu Rada, unul dintre cei trei investitori.

Sticla este realizata de Vetropack – unul dintre cei mai importanti producatori de ambalaje de sticla din Europa – in fabrica din Slovacia (au 8 unitati de productie in Europa – Elvetia , Austria, Republica Ceha, Slovacia, Croatia, Ucraina si Italia). Apa va fi comercializata in doua tipuri de sticle, de 0,75 l si 0,33 l, dar si de 0,5 l, in viitor.

“Daca am pune AUR’A in recipiente de plastic, ar fi ca si cum am cobori stacheta. Am transforma-o intr-o apa banala si am depersonaliza-o. Este exclus. Sticla este cel mai sigur ambalaj inventat pana acum pentru orice aliment sau bautura”, a explicat Horatiu Rada.

apa_minerala_6Aur’a Mineral Water, compania care detine fabrica, are trei actionari – Horatiu Rada, Eleodor Coptil si Mihai Petrachioiu. Horatiu Rada a intrat in afaceri in anul 1997, cand a infiintat firma Cons Electrificarea Instal, cu domeniu de activitate in constructiile civile, care a trecut ulterior si la realizarea bransamentelor si a constructiilor de retele electrice. Alaturi de partenerul si asociatul Eleodor Coptil au extins domeniul serviciilor si au trecut si la lucrari de infrastructura, suprastructura si hidroizolatii. Cons Electrificarea Instal are o cifra de afaceri anuala de 5 -7 milioane de euro.

apa_mineralaHoratiu Rada a fost in 2006 presedinte al Federatiei Patronale din Energie, iar in 2004 a infiintat Asociatia Patronala din domeniul energetic din zona de vest – Energobanat. Mihai Petrachioiu are afaceri in domeniu turistic, in cel al serviciilor medicale si de productie a lifturilor, iar de aproape 20 de ani este manager regional la Rio Bucovina.

Cei trei oameni de afaceri au hotarat sa investeasca in acest domeniu cand Horatiu Rada a primit o oferta pentru cumpararea unei fabrici de apa, dar a constatat ca tehnologia de productie si conditiile de imbuteliere erau desprinse, parca, din Evul Mediu, iar pretul cerut era mult prea mare.

“Din toata aceasta poveste a ramas doar ideea ca o investitie in domeniu poate fi de foarte bun augur. Mi-am dat seama ca un business in domeniu e o oportunitate, dar am stiut ca e nevoie de altceva, ceva corect si serios, calitativ si care sa aduca o noutate intr-un domeniu aproape saturat”, spune Horatiu Rada.

apa_minerala_10Dupa trei ani de cautari prin Muntii Banatului, dupa discutii cu localnici, geologi, pasionati de natura si dupa cercetari prin vai, paduri si pesteri, au luat legatura cu profesorul Gheorghe Rogobete si cu Constantin Gruescu, un geolog pasionat de Muntii Banatului, cel care are un muzeu particular de minerale estetice, singurul din Romania. Impreuna cu cei doi au localizat mai multe izvoare care au intrat intr-un proces de analiza, iar in final, Ursoanea a fost izvorul castigator, dupa mai multe serii de analize realizate in laboratoare specializate din Targu Mures, Cluj-Napoca, Bucuresti, dar si din Germania.